EU må gjøre mer for å tilpasse seg klimaendringer som det ikke lenger er mulig å unngå, advarer EU-kommisjonen.

Dette melder NTB. Bakgrunnen er en rapport om klimarisiko i EU som Det europeiske miljøbyrået (EEA) nylig presenterte. Så kommer hele den tradisjonelle oppsummeringen av alle krisene vi er truet av.

Ifølge rapporten står EU overfor katastrofale følger av klimaendringene dersom det ikke raskt satses mer på tilpasning. Klimafarene omfatter hyppigere skogbranner, vannmangel, problemer i landbruket og flom i utsatte kystområder. De mest utsatte områdene er sør i Europa.

Det er faktisk langt færre skogbranner enn det var for 100 år siden. Problemene i landbruket skyldes i langt større grad klimatiltak enn klimakrise.

EU-kommisjonene peker på tiltak som bør iverksettes innen seks områder som vil bli påvirket av klimaendringene: Økosystemer, vann, helse, mat, infrastruktur og økonomi.

Nøkkelpunkter er bedre prognoser for lokale konsekvenser av klimaendringene og systemer for å sikre finansiering av klimatilpasning.

Det er nok en del skeptikere som vil mene at EU er de siste som kan vise en evne til å løse problemer de i stor grad har skapt selv. Det blir sikkert satt ned en hel haug av komiteer, så skjer det kanskje noe, en eller annen gang i fremtiden.

EU-kommisjonen understreker at unionen jobber med å kutte klimautslipp, men legger til at det også er nødvendig med tilpasning til klimaendringer som det ikke lenger er mulig å unngå.

Kuttene av klimautslipp ligger milevis bak målene, og har ført hele EU inn i en økonomisk krise. Så hvor skal pengene til å tilpasse seg eventuelle klimaendringer hentes fra? Resesjon i Tyskland og enorm offentlig og privat gjeld over hele resten av fjøla lover jo ikke særlig godt i så måte.

Pengene er sløst bort på tiltak som ikke har noen særlig effekt. Hvis de samme midlene hadde vært investert i å tilpasse samfunn som risikerer at vannivået stiger med en centimeter eller to så hadde vi trolig vært i en bedre situasjon.

Men nå vil EU bruke de ikke-eksisterende pengene to ganger. Det blir spennende å følge hva slags resultater dette vil føre til.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.