EUs revisjonsrett i Luxembourg. Foto: Euseson / Wikimedia Commons.

Revisjonsretten i EU anklager EU-kommisjonen for lenge å ha blåst opp andelen av unionens budsjett som brukes på tiltak for «beskyttelse av klimaet».

I en spesialrapport fra Revisjonsretten heter det at kommisjonen feilaktig har klassifisert 72 milliarder euro som klimatiltak, skriver Die Zeit.

Den europeiske union hadde i tidsrommet 2014–2020 forpliktet seg til å bruke minst 20 prosent av sitt budsjett på tiltak for klimabeskyttelse. I fjor kunngjorde EU-kommisjonen i Brussel av målet var nådd: 216 milliarder euro skal ha gått til klimabeskyttelse.

Den europeiske Revisjonsretten anklager nå kommissærene rundt Ursula von der Leyen og hennes forgjenger Jean-Claude Juncker for å ha overdrevet bidragene til klimabeskyttelse betydelig.

En tredjedel av midlene, svarende til 72 milliarder euro, er altså «grønnvasket» av unionen i henhold til rapporten. I virkeligheten er det altså kun 13 prosent av EU-budsjettet som skal ha blitt brukt på denne måten.

«Hvis en bedrift skulle regne som EU-kommisjonen gjør, ville man vel kalle det grønnvasking», sier Revisjonsrettens president Klaus-Heiner Lehne til Zeit online.

Noe av grunnen er at det ikke finnes klare kriterier eller spesifikasjoner for rapportering, skriver den tyske avisen. En merkverdighet er at andelen av klimabeskyttende midler i pengebeløpene som oppgis, må være 0, 40 eller 100 prosent.

Ifølge Revisjonsretten er mange andeler oppgitt til 100 prosent som skulle ha vært lavere.

Det er særlig midler til landbruket som er blitt klassifisert som klimabeskyttelse til tross for at noe slikt ikke kan begrunnes. Lehne kaller det uholdbart, og legger til at pengene ofte har vært ensbetydende med større klimautslipp.

Dertil kommer at negative bidrag utelates der hvor positive finnes. For eksempel teller økte investeringer i jernbaner positivt selv om diesel-lokomotiv er i bruk. Elektrifisering teller også positivt selv om strømproduksjonen er ensbetydende med klimautslipp.

I noen tilfeller er tallene ifølge Revisjonsrettens rapport også blitt oppjustert i ettertid.

For tidsrommet 2021–2027 skal 30 prosent av EU-budsjettet brukes til klimatiltak. EU-revisorene frykter at tallene for denne perioden forbli upålitelige, skriver Die Zeit.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.