Kanalen hevder dette i en artikkel som begynner med en mann som skyter seg selv fordi han ikke finner vann.

«Abbas Elwan (62) boret brønn etter brønn. Han var desperat etter å finne vann til familien og dyrene de hadde på den lille gården i Diwaniya, sør i Irak. Etter nok et mislykket forsøk i august, hentet han pistolen som lå på kjøkkenet i det lille leirhuset og gikk av sted», skriver TV 2.

Konen, Hikma Meteab, fant mannen sin død dagen etter, og man kan se på et bilde at hun bærer sin tre år gamle datter inn i huset.

Elwan overlot altså sin kone og lille datter til seg selv med å finne vann.

For dette er den dramatiske innledningen kanalen har på sin artikkel, som i all hovedsak handler om at tiltakende uro over manglende vannressurser i Midtøsten skyldes klimakrisen.

USA, EU, Norge og andre rike land har så langt under klimamøtet COP27 i Egypt ikke gått med på å lage et nytt fond som skal sikre pengestøtte til fattige land som utsettes for tap og skade som følge av klimaendringene.

– Tilliten mellom rike og fattige land er i ferd med å bryte sammen, advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Han får støtte fra FNs spesialutsending i Irak.

– Klimaendringer er en realitet i Irak, sier han, og legger til at landet er det femte mest sårbare for konsekvensene av klimaendringer og global oppvarming.

Tv 2 trekker også frem Nadhir al-Ansari, som er professor ved universitetet i Luleå i Sverige.

– Vi vet at det fruktbare beltet begynte å dø for 35 år siden, sier han, og legger til at i Irak så har regnet minket med 30 prosent i løpet av de siste 30 årene, og aldri har det vært tørrere enn de siste to årene.

Iraks president Abdul Lativ Rashid følger opp:

– Ørkenspredning truer nesten 40 prosent av landet vårt. Et land som var et av de mest fruktbare i regionen, sa han.

Irakiske myndigheter anklager Tyrkia for å bygge demninger som tømmer elvene Tigris og Eufrat, men Tyrkia benekter dette.

Nyhetstjenesten Reuters har fått data fra tyrkiske meteorologitjenester og kommer dem til unnsetning.

«Sørøst i Tyrkia, hvor Tigris og Eufrat får påfyll av vann, har man i år hatt 29 prosent mindre regn enn normalt. Og det var enda verre i 2021», skriver de.

– Kombinasjonen av demninger og tørke har ført til at vannet som strømmer inn i Irak via disse to elvene, ligger på 20 prosent av det normale, sier en uavhengig vannekspert og energikonsulent i Washington, Harry Istepanian, til Reuters.

Artikkelen avsluttes med tårepersen rundt Abbas Elwan, som hadde mottatt ca. 2000 kroner i måneden i arbeidsledighetstrygd før han skjøt seg.

– Hver brønn han gravde, kostet omtrent det samme som han fikk i stønad. Og hver brønn ga vann i noen dager – så tørket den ut. Nå sitter familien igjen uten en sikker kilde til drikkevann, sier Abbas Elwans bror til Reuters.

Assosiasjoner til bildene av den døde lille syriske gutten som hadde blitt skylt i land på en strand i Tyrkia under den såkalte flyktningkrisen i 2015, kommer til minnet.

Også den gangen brukte media personlige tragedier for å komme under huden på folk.

Om vannmangelen i Irak skyldes at solen nå har flere solstormer og er inne i en varmere syklus enn før, eller noe annet, bør allikevel ikke skremme vanlige folk verden rundt til å betale.

For det er til syvende og sist dét det er snakk om. Som alltid.

 


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.