Bilde etter ødeleggelsen av Kakhovka-demningen. Foto: AP Photo

Det søkes fortsatt etter 29 personer som er savnet etter at Kakhovka-demningen ble sprengt tidligere i uken. Mange av de savnede er trolig omkommet.

Så langt er det meldt om 13 døde i katastrofen som ble utløst da den store demningen brast tirsdag, etter det som fremstår som  en sprengning.

De langsiktige miljøkonsekvenser er fortsatt uklare. Men store områder med dyrkbar mark vil være ødelagt i lang tid, noe som vil ramme ukrainsk kornproduksjon. Mange land i verden, spesielt fattige land, importerer korn fra Ukraina.

Skadene ble ekstra store som følge av at russerne, som kontrollerte demningen, hadde fylt den opp til maksimal vannstand før den ble sprengt.

De samlede tallene på omkomne antas å bli betydelig større.

Fra russisk hold er det i tillegg utført artilleriangrep mot sivile og andre som forsøkte å flykte fra vannmassene (se sak under), noe som vil øke antallet ofre ved endelig oppsummering. Dette er en gjerning som ventelig vil bli et eget tema i en mulig fremtidig krigsforbrytersak knyttet til denne krigen.

Ukrainas innenriksdepartement forsøker å skaffe seg oversikt over skadeomfanget, og opplyser at 32 byer og landsbyer med til sammen 3784 hus fortsatt står under vann på den ukrainske høyrebredden av elven Dnipro.

Rundt 1400 redningsarbeidere deltar i rednings- og ryddearbeidet etter at demningen brast tidlig tirsdag morgen.

NTB-DPA melder om saken søndag.

Søndag har vannstanden falt med rundt en halvmeter siden dagen før, og vannet står 4,18 meter over normalvannstanden. Ved demningen har vannstanden falt over sju meter siden tirsdag.

Ukraina anklager russerne for å ha minelagt demningen og så ødelagt den med en eksplosjon. Søndag sier viseforsvarsminister Hanna Maljar at dette ble gjort for å hindre ukrainske styrker i å rykke frem i sin offensiv.

I russisk statskontrollert TV er det tidligere oppfordret til å foreta en slik sprengning, og nå kom den altså.

(Den linkede filmen inneholder også en oppsummering av andre argumenter ment å sannsynliggjøre at russerne sto bak sprengningen. Men meningene har vært delte. Blant annet Tucker Carlsson har tatt til orde for at Ukraina sto bak, dette hevdet han riktig nok før en del nyere fakta kom på bordet:).

 

Maljar påpeker russerne nå trekker tilbake sine mest stridsdyktige enheter fra Kherson-regionen, og mener dette understøtter teorien om at demningen ble ødelagt for å hindre en ukrainsk offensiv.

Nettopp en offensiv over de områder som er rammet med sprengningen, ble regnet som et temmelig sannsynlig scenario for de ukrainske styrkene. Denne fremrykningsveien er nå inntil videre stengt, og russerne trenger ikke lenger binde opp store styrker for å avverge en offensiv her.

Russerne nekter all skyld, og sier at demningen ble truffet av ukrainske raketter.

Men det å sprenge en slik demning regnes som nærmest umulig ved hjelp av artilleri og raketter. Den er laget for å motstå kjernefysisk angrep under den kalde krigen, og det kreves enorme mengder sprengstoff plassert på helt spesielle steder i demningen for å sprenge en slik konstruksjon.

Her er det også snakk om en temmelig total og massiv ødeleggelse, slik man forbinder med vel planlagte og beregnede ingeniør-kontrollerte sprengninger.

Verken Himars- eller Storm shadow-missiler som Ukraina disponerer, har den typen sprengkraft som er nødvendig for å trenge ned i dypet og ødelegge demningens svært solide betongfundamenter.

Det er for øvrig ikke gjort observasjoner av noen spesielle rakett- eller artilleriangrep i området i forbindelse med at demningen brast. De ødeleggelser som er oppstått, ville forutsatt et massivt bombardement som ville vært svært synlig og hørbart.

Fra internasjonale seismografiske målestasjoner meldes det om ett voldsomt smell i området ved demningen i det den brast. Det bekrefter en stor sprengning, og avkrefter påstander om et bombardement med raketter.

Narrativet om at dette var Ukrainas verk fremstår i økende grad som vrient å forsvare for russerne.

I russisk statskontrollert TV er det da også begynt å dukke opp argumenter som ikke bare går ut på å skyve skylden over på Ukraina, men på å forklare at konsekvensene ikke er så ille som vesten vil ha det til (se videolink lenger opp).

Les også: 

Artilleriangrep mot folk som evakueres fra flommen i Dniepr

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.