Ukraina trapper opp forsøkene på å evakuere alle som er rammet av eller truet av flommen i Dniepr etter at demningen Kakhovka ble sprengt. Men under evakueringen utsettes ukrainerne for kraftige russiske artilleriangrep.

Blant annet ble sivile områder i Kherson utsatt for angrep mens sivile ble evakuert onsdag morgen, ifølge The Times. Tirsdag kveld hadde vannstanden steget med tre og en halv meter, og forventes å stige minst en meter til.

Washington advarer om at «mange dødsfall» er sannsynlig som følge av flommen.

Kiev rapporterer at 17.000 er i ferd med å evakueres, men 40.000 står i fare for å rammes av flommen. Samtidig befinner det seg 25.000 sivile ukrainere på østsiden av Dniepr som må evakueres. Kiev frykter at disse risikerer å bli evakuert inn på russisk jord.

Ukraina anklager Russland for angrepet, som de ser på som et forsøk på å forhindre våroffensiven. Russerne på sin side skylder på Ukraina.

Zelenskyj anklager russerne for å ha sprengt demningen med en «miljøbombe av masseødeleggelse», og ber verden om å reagere:

“This crime carries enormous threats and will have dire consequences for people’s lives and the environment.”.

Ifølge Ukrainas jordbruksminister vil store deler av jordbruket i område miste tilgang til vann.

Ukraine’s agricultural minister said that 94 per cent of agricultural irrigation systems in the Kherson region, 74 per cent in Zaporizhzhia and 30 per cent in Dnipropetrovsk would be left without a water source.

Dette kan få store konsekvenser for vanningskanaler til jordbruket i store områder, meldte NTB tidligere i dag.

– Den menneskeskapte katastrofen vil forstyrre vannforsyningen til 31 irrigasjonssystemer i Dnipropetrovsk, Kherson og Zaporizjzja-fylkene. Ødeleggelsen av Kakhovka-vannkraftverket vil føre til at landbruksområder i det sørlige Ukraina kan bli til ørken så tidlig som neste år, heter det i en uttalelse fra landbruksdepartementet.

I tillegg ventes ødeleggelsene å påvirke drikkevann og fiskeri i området.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her! Vi får med Alf. R. Jacobsen på videolenke.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.