USA, Storbritannia og øvrige Nato-land må bære ansvaret for ødeleggelsen av Kakhovka-demningen i Ukraina, mener lederen for det russiske sikkerhetsrådet.

Siden Nato-land kordinerer Ukrainas aktiviteter har de også gitt samtykke til å sprenge Kakhova-demningen, hevder det russiske sikkerhetsrådets leder Nikolaj Patrusjev ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass, som siteres av NTB-Reuters.

Samtidig ønsker Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan en internasjonal gransking av ødeleggelsene. Dette fremmet han for både Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin onsdag i telefonsamtaler onsdag.

I samtalen sa Erdogan at en internasjonal kommisjon bør etableres for å granske ødeleggelsen av demningen. Erdogan sa også at en forhandlingsmodell tilsvarende den som førte til opprettelsen av kornavtalen, kan være en måte å få til dette på.

Kakhovka-demningen sør i Ukraina ble ødelagt natt til tirsdag. Sivile som Ukraina forsøker å evakuere blir utsatt for harde artilleriangrep fra russerne, ifølge Kiev.

Samtidig skaper demningskollapsen frykt for økt sult i verden.

– Den massive oversvømmelsen ødelegger nyplantet korn. Korn fra Ukraina er livreddende for rundt 345 millioner sultne mennesker rundt om i verden, sier lederen for WFPs Berlin-kontor, Martin Frick, til nyhetsbyrået DPA.

Det er fortsatt uvisst hvem som sprengte demningen. Ukraina og Russland anklager hverandre.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her! Vi får med Alf. R. Jacobsen på videolenke.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.