Den amerikanske viseambassadøren til FN, Robert Wood, ville ikke fastslå hvem som er ansvarlig for sprengningen av Kakhovka-demningen. Med tanke på Kyivs kategoriske utpeking av russerne er den amerikanske reservasjonen oppsiktsvekkende.  Den vil nok bli tolket på flere måter og en av dem vil være at USA vet mer enn man vil si.

– Det er uklart hvem som har skylden for demningskollapsen, men det virker ufornuftig av Ukraina å gjøre dette, sier Robert Wood, USAs viseambassadør til FN.

Uttalelsen ble gitt til journalister da Wood var på vei inn til det hasteinnkalte møtet i FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld. Der skal rådsmedlemmene drøfte situasjonen rundt den ødelagte Kakhovka-demningen i Sør-Ukraina.

Hva som forårsaket kollapsen natt til tirsdag, er ennå ikke fastslått. Store områder i Kherson fylke er oversvømt, og rundt 17.000 mennesker er evakuert. (NTB)

En som heller ikke vil si hvem han tror eller vet står bak er Rishi Sunak.

Sunak sier til BBC-reporter Chris Mason og andre som er med om bord et fly til Washington, at Storbritannias etterretning og militære undersøker saken, og at det er for tidlig å slå fast hva som har skjedd.

Sunak siteres i Masons Twitter-tråd på at det vil være «det største angrepet på sivil infrastruktur i Ukraina siden krigen brøt ut», om det viser seg at demningen er blitt ødelagt av Russland. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.