Ukrainske styrker i kamp i Donetsk-området, fredag 23. juli 2023. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Den amerikanske tankesmia ISW mener målet med den ukrainske motoffensiven er å slite ut den russiske hæren, ikke å gjenerobre store landområder.

Det har vært mange meninger om den ukrainske motoffensiven som ble startet tidligere i sommer. Enkelte mener den har kjørt seg fast, andre mener den stadig når nye mål.

Fra russisk side er offensiven fremstilt som en total fiasko fra første dag. Russerne hevder at ukrainerne allerede har tapt enorme antall soldater og det meste av sitt nye, vestlige utstyr.

Russerne har også innledet motangrep i enkelte sektorer, som Document nylig omtalte. Se sak under.

Men det er vanskelig for andre å vurdere utviklingen, uten å kjenne de mål ukrainerne har satt seg med operasjonene.

Institute for the Study of War (ISW) legger nå frem en ny analyse om gangen i den ukrainske motoffensiven, der man har forsøkt å resonnere omkring antatte ukrainske målsetninger.

Blant de viktigste funnene er at Ukrainas strategi ikke nødvendigvis er å gjenerobre store landområder. Derimot fokuserer ukrainske styrker på å slite ut og slite ned russiske soldater og utstyr.

NTB melder om saken.

En slik analyse kan støttes av at Ukraina åpenbart benytter seg av relativt små angrep og «nålestikk» på mange og stadig skiftende steder av den svært lange frontlinjen. Dette innebærer at russerne konstant må forflytte sine styrker for å møte disse, og hindre ukrainske gjennombrudd.

Samtidig utfører ukrainerne omfattende angrep med presisjonsstyrt artilleri og raketter (blant annet HIMARS og Storm Shadow) både mot de flyttende militærkolonnene og mot lagre og annen logistikk bak russiske linjer.

Spesielt skal man ha siktet seg inn mot russiske artilleristillinger, og fra ukrainsk side meldes det om at russerne har mistet ekstra mye artilleri de siste ukene.

ISW sier at det på nåværende tidspunkt ikke er noe som tyder på at Ukraina har problemer med fremgangen i offensiven.

Ukraina skal foreløpig kun ha satt inn et begrenset antall av sine 8-10 nye brigader (med vestlig utstyr), og har det meste i reserve i påvente av en beslutning om hvor det skal settes inn ett eller flere hovedstøt.

I forrige uke sa forsvarsminister Oleksij Reznikov at hoveddelen av offensiven ennå ikke var i gang.

Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd sa tirsdag at landets styrker oppfyller sitt hovedmål i motoffensiven, og at man spesielt de seneste dagene har oppnådd mye.

– Hovedmålet er ødeleggelsen av soldater, utstyr, drivstoff, kjøretøy, kommandoposter, artilleri og luftforsvaret til den russiske hæren, skriver Oleksij Danilov på Twitter.

En viktig del av en slik stegvis strategi vil være å først få ryddet vekk de største hindringene for en større offensiv.

Andre vil hevde at det er en krevende og i praksis umulig oppgave å «utmatte» Russland militært, med tanke på de store mannskapsressurser et land på ca. 140 millioner innbyggere har å trekke på.

Den fremste utfordringen for Russland blir å erstatte tapt utstyr, samt utdanne nye soldater og ikke minst offiserer i det tempo som kreves. Her ser det for øyeblikket ut til å være ganske store problemer for invasjonshæren.

Russlands president Vladimir Putin sier han uansett er overbevist om at landet vil seire i krigen mot Ukraina.

– Det er det ingen tvil om, sa Putin tirsdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

Les også: 

Tegn tyder på at offensiven til Ukraina slår sprekker

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.