Tankskipet «Sun Arrows» laster flytende naturgass (LNG) ved havnen i Prigorodnoye på øya Sakhalin i Russland den 29. oktober 2021. Foto: AP / NTB.

Kina importerte 1,4 millioner tonn kull fra Russland i mars, en klart større mengde enn i februar (1,1 millioner tonn) og i mars 2021 (550.000 tonn). Det går frem av data fra kinesiske tollmyndigheter som er analysert av Bloomberg.

På den måten drar Kina fordel av prisfallet på russisk kull som skyldes at andre land ønsker å redusere energiimporten fra Russland på grunn av krigen i Ukraina.

Økningen i kullimporten skyldes delvis at Kina trenger mer kull av en kvalitet som er egnet til stålproduksjon, og det produserer kineserne for lite av innenlands.

Men Kina ser også ut til å kjøpe mer russisk energi med tanke på videresalg.

Kineserne signaliserte i begynnelsen av april økt interesse for å kjøpe mer flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for at været blir mildere. Kinas viseutenriksminister Le Yucheng hyllet da også nylig samarbeidet med Russland, og viste til at samhandelen mellom de to landene er økt med 30 prosent hittil i 2022.

Det reiser spørsmålet om hva Kina ønsker med all energiimporten. En hypotese er at Kina vil kjøpe energi billig fra Russland med sikte på å selge energi dyrt til Europa.

I en viss utstrekning skjer dette allerede. Den 15. mars rapporterte Bloomberg at Kina har videresolgt tre laster med LNG importert fra USA som skal leveres videre til Europa i tiden frem til juni – og det til en forholdsvis høy pris.

Dynamikken vitner om at en delvis europeisk energiboikott av Russland kan resultere i at Kina beriker seg på Europas bekostning.

De geopolitiske implikasjonene er store: Hvordan kan Europa forsvare å handle med Kina så lenge Kina er alliert med Russland, og Europa vil boikotte Russland?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.