Foto: Martian-2008 / Wikimedia Commons.

10 amerikanske skip med flytende naturgass (LNG) har satt kurs for destinasjoner i Europa, og 20 andre ser også ut til å være på vei mot vår verdensdel, viser en analyse av shipping-data som er utført av Bloomberg.

Out of 76 U.S. LNG cargoes in transit, 10 tankers carrying a combined 1.6 million cubic meters of the heating and power plant fuel have declared destinations in Europe, shipping data compiled by Bloomberg shows. Another 20 tankers carrying an estimated 3.3 million cubic meters appear to be crossing the Atlantic Ocean and are on a path to the continent.

Stor etterspørsel etter gass i Europa kombinert med redusert gasseksport fra Russland har sendt gassprisene i været og brakt Europa på randen av en energikrise.

Gass som opprinnelig var ment for det asiatiske markedet, kan dermed selges til høyere pris i vår verdensdel. Det gir store utslag på statistikken for LNG-eksport:

Grafikk: Bloomberg.

De nesten fem millioner kubikkmetrene med gass som er på vei til Europa med amerikanske skip, er nok til å dekke en tredjedel av Tysklands gassbehov i én vintermåned eller hele behovet i en sommermåned, skriver Die Welt.

Nyheten om den amerikanske gasseksporten har sendt prisen på gass i Europa nedover, melder The Telegraph.

Det er uklart om det ligger noe politisk i kulissene bak den amerikanske gassflåtens bevegelser, eller om det er markedets «usynlige hånd» som gjør seg gjeldende. Den økte eksporten fra USA reiser uansett energipolitiske spørsmål for Europa med geopolitiske konsekvenser.

Amerikanske regjeringer, fremfor alt Trump-administrasjonen, har lenge oppfordret europeiske land til å bygge flere LNG-terminaler slik at Europa kan importere amerikansk gass i stedet for å gjøre seg avhengige av Russland for energiforsyning.

USA har også kritisert Tyskland for prosjektet med rørledningen Nord Stream 2 fra Russland, som etter USAs oppfatning vil øke Russlands geopolitiske vekt.

Situasjonen i øyeblikket reiser spørsmål om den tyske regjeringens appetitt på å fullføre det omstridte Nord Stream 2-prosjektet.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.