Russlands angrep satte en tilsynelatende stopper for den ferdigbygde gassrørledningen Nord Stream 2, men den har ikke stoppet eksporten av russisk gass gjennom de eksisterende rørledningene i Ukraina. Tvert imot. Det siste døgnet har spotprisene steget med 60 prosent, og eksporten – gjennom Ukraina – med 38 prosent.

– Gazprom leverer russisk gass gjennom Ukraina på normalt vis og i tråd med kravene fra europeiske forbrukere, sier selskapet i en uttalelse, gjengitt av Interfax.

Det vil si over 100 millioner kubikkmeter gass på fredag. (NTB)

Det høres helt utrolig risikabelt ut, men fredag ettermiddag bekrefter internasjonale medier meldingen som NTB brakte tidligere på dagen:

European commodity traders are scrambling to get as much Russian gas as they can under long-term contracts after spot market prices soared 60 percent in the wake of the Russian invasion of Ukraine yesterday.

Europeiske tradere kappes om å få kjøpt så mye russisk gass som de kan, på langsiktige kontrakter, etter at spotprisene økte med 62 prosent etter den russiske invasjonen i Ukraina i går. (OilPrice.com)

Årsaken er, ifølge Bloomberg, at spotprisene på gass i Europa nå er så høye at det lønner seg å importere russisk gass, som det er tegnet langsiktige og prisfikserte kontrakter på, gjennom Ukraina.

Russian gas exports through Ukraine jumped almost 38% on Thursday and may increase even further, according to data from Ukraine’s grid operator. Traders booked an additional 6.5 million cubic meters a day of pipeline space to flow Russian gas into Europe through the Velke Kapusany entry point on the border between Ukraine and Slovakia, a sign shipments will increase again on Friday.

Russisk gasseksport gjennom Ukraina økte med nesten 38 prosent på torsdag og kan øke enda mer, ifølge data fra Ukrainas rørnett-operatør. Eksporten ventes å øke ytterligere, etter at tradere torsdag booket en ekstra-kapasitet på ekstra 6,5 millioner kubikkmeter for å hente russisk gass til Europa gjennom Velke Kapusany Entry Point, på grensen mellom Ukraina og Slovakia. (Bloomberg)

Europe Rushes To Buy Russian Gas As Spot Prices Skyrocket (OilPrice.com)

European Energy Firms Rush to Buy Russian Gas Even After Attack (Bloomberg)

Les også:

Blinken: Vil fortsatt kjøpe russisk olje

Situasjonen i Ukraina bidrar til dyrere strøm resten av vinteren

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.