På tross av tøffe sanksjoner og enda hardere retorikk er det et britisk selskap som står sentralt i å hjelpe russerne med å eksportere gass til hele Europa.

Vladimir Putin og hans regime er helt avhengige av inntektene fra olje og gass for å få statsbudsjettet og økonomien til å halte videre.

En av de mest offensive kritikerne mot Putin-regimet, og spesielt etter invasjonen av Ukraina, har vært britene. De har forlangt tøffe sanksjoner og at Russland skulle utestenges fra det gode selskap. Likevel er det et britisk selskap som spiller en nøkkelrolle for å sikre russisk import av gass til Europa.

I en omfattende journalistisk jobb gjort av Sky News viser det seg imidlertid at stansen av russisk gass først og fremst har foregått på papiret.

Under overskriften «Den avgjørende brikken i Putins maskineri og hvordan britiske selskaper hjelper russisk gass med å flyte inn i Europa» har journalisten Ed Conway dokumentert hvordan gassen flyter som aldri før.

Den eneste forskjellen er at det brukes skip, og ikke gassrørledninger.

Det store skipet «Yakov Gakkel», laget for LNG (flytende gass), er stadig å se i Den engelske kanal.

Det er én ting skipet gjør mer eller mindre konstant: Det reiser frem og tilbake mellom Sibir og Europa, gjennom vinter og sommer, med enorme mengder gas fra Russland til Europa. Det er en sentral del av forklaringen på hvorfor Europa aldri gikk tom for gass, selv etter at Russland invaderte Ukraina, skriver Sky News.

Skipet «Yakov Gakkel» er et av mange som holder shuttletrafikken gående mellom Sibir og Europa for å levere gass.

Etter at Nord Stream ble sabotert, var tankegangen at det var nær sagt umulig å dekke behovet for gass i Europa. På tross av advarsler fra Trump-administrasjonen i mange år valgte Tyskland å sette inn støtet for å fullføre den nye gassrørledningen.

Men etter at denne gassrørledningen sluttet å virke, for å si det diplomatisk, har løsningen vært å kjøre shuttletrafikk med skip fra Sibir til Europa med flytende gass.

I dagens marked får fortsatt Europa 15 prosent av all gass direkte fra Russland. På tross av sanksjoner, forbud og krig. På tross av at USA har økt eksporten dramatisk, er Russland ifølge Sky News den nest største leverandøren av gass til Kontinentet.

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.