Mohe, Kinas nordligste by, registrerte en temperatur på minus 53 grader denne uken.

Det er det kaldeste som noensinne er registrert i moderne historie, skriver The New York Times.

– Det har aldri vært så kaldt, sier Zhang Hong (53), som driver en pannekakebutikk i Mohe og har bodd i byen i 30 år.

– Det var så iskaldt ute at vinden føltes som om den barberte nesen og ansiktet.

I et land der kombinasjonen av kalde temperaturer og gassmangel har gjort denne vinteren uutholdelig for folk i noen nordlige provinser, gjorde den ekstreme kulden seg også bemerket lenger sør i landet.

I sentrum av Beijing var det minus 25 grader i vindkastene for noen dager siden. Kraftig vind ulte rundt byens høye bygninger gjennom natten, og få mennesker våget seg utendørs.

Arktiske vinder og snø pisket over Sibir og inn i Kina, Japan og Koreahalvøya denne uken. Zhang var kun en av hundrevis av millioner mennesker over hele Øst-Asia som led.

Neser og fingre ble røde. Fly- og togreiser ble forsinket eller kansellert, og den ekstreme kulden la en demper på den kinesiske nyttårsfeiringen, årets viktigste ferie for mange mennesker i regionen.

Sør-Asia har også en kjølig vinter. Flere indiske delstater opplevde alvorlige kuldebølger i midten av januar, opplyser regjeringen der, og i Afghanistan, hvor temperaturene i enkelte områder kom nær minus 18,3 grader, sier myndighetene at minst 162 mennesker har dødd av kulde siden 10. januar.

Minst tre dødsfall i Japan denne uken var også knyttet til kaldt vær, ifølge en kabinettsekretær for regjeringen. Tung snø har innstilt flyvninger og høyhastighetstog.

Mange mennesker ble også uten varmt vann fordi vannrørene deres plutselig frøs.

Laveste temperatur i Kina noensinne: Minus 53 grader

På den koreanske halvøya advarte Nord-Koreas statlige meteorologiske byrå innbyggerne i den siste uken om «den bitreste kuldebølgen på 23 år». I Sør-Korea ble hundrevis av fly satt på bakken, og strendene var dekket av is.

Klimaforskere sier at Asias ekstreme kulde i stor grad er et resultat av den såkalte polarvirvelen, det samme værfenomenet som brakte eksepsjonelt kaldt vær til USA i forrige måned.

Begrepet refererer til en utvidelse av kald luft som generelt sirkler Arktis, men som noen ganger skifter og drar sørover fra Nordpolen.

Polarvirvelen holdes på plass av jordens rotasjons- og temperaturforskjeller mellom Arktis og tropene. Når disse variasjonene i temperaturer vokser, kan polarvirvelen skifte sørover. Dette skjer naturlig, men klimaforskere tror at når planeten varmes opp, vil forandringer i polarvirvelen sannsynligvis bli både hyppigere og mer utbredt.

Klimaforskere er ikke sikre på hvilken rolle, om noen, klimaendringer spiller i prosessen, eller om antall ekstreme kuldebølger vil øke etter hvert som oppvarmingen fortsetter.

Men de antar at det kan ha med global oppvarming å gjøre.

Meteorolog Woo Jin-kyu fra det koreanske meteorologiske institutt er i hvert fall sikker på én ting:

– Det som faktisk skjer i deler av verden, er at vi faktisk får mer kaldt vær og mer varmt vær. Så det blir varmere varme dager og kaldere kalde dager, sier han.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her. 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.