Den globale oppvarmingen som blir sett på som en av de største truslene i moderne tid, har blitt satt på en pause.

Nå er det nemlig minusgrader både i Sibir og på den franske Rivieraen, skriver VG.

Tre fjerdedeler av Norge er nå dekket av snø, og de neste dagene vil bli klare og kalde, opplyser vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt.

– I Nord-Norge er det kaldt, og det blir en del snøbyger langs kysten. Ellers blir det opphold og kaldt.

Kaldest i nord er det i Čoavddatmohkki på Finnmarksvidda, som kan skilte med 32 minusgrader.

– Det er uvanlig kaldt, selv for den landsdelen å være, sier Ovhed.

Røros har minus 22 akkurat nå. I Hemsedal er det minus 14 og i Trondheim minus 9.

– Snøbygene holder seg mest ute på kysten og blir flest i nord. På Østlandet kan det komme noen dryss, men ikke noen store mengder. I indre strøk kommer skydekket til å variere, og i klare netter kan temperaturen raskt synke godt under -20 grader.

– Det er også skredfare et par steder i Finnmark og Troms, i Møre og Romsdal og en del steder på Vestlandet, sier meteorologen.

Den globale oppvarmingen har tatt ferie

Sprengkulden brer seg også over hele Kontinentet. Snø i London førte til kaos både i byen og på flyplasser. Flere avganger er utsatt, og Stansted har innstilt alle fly på mandag.

Også i Fastlands-Europa er det unormalt kaldt nå.

– På morgenen var det minusgrader i Nord-Italia og på den franske Rivieraen. Det forekommer innimellom, men det er ganske uvanlig at det er så store områder hvor det er så kaldt, sier Ovhed.

I Øst-Sibir er det nå 60 minusgrader. Den sibirske landsbyen Ojmjakon er verdens kaldeste bebodde sted. Her varer vinteren i ni måneder, og gjennomsnittstemperaturen i januar er minus 51 grader.

Det er vanlig at temperaturen her kommer under 50 minusgrader.

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.