Kulda har gjort at isen har lagt seg tidlig mange steder. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Det ble målt temperaturer helt ned i 28,4 minusgrader på Majavatn i Grane kommune i Nordland søndag. Det er det kaldeste det har vært på stedet i november.

Det er en svært kald periode i Norge, og det meldes om tidlig vinter og skiføre rundt om i store deler av landet.

Nå kommer det også inn meldinger om at gamle kulderekorder slås.

Det ble målt temperaturer helt ned i 28,4 minusgrader på Majavatn i Grane kommune i Nordland søndag. Det er det kaldeste det har vært på stedet i november.

NTB melder om saken. Det var NRK som hadde den først.

Den gamle rekorden på Majavatn for november var -26,4 grader.

I tillegg ble det satt to andre novemberrekorder i Nordland og Nord-Trøndelag, sier vakthavende meteorolog Iselin Skjervagen til NTB.

I Namsskogan i Nord-Trøndelag ble det søndag målt -27,5 grader, mot den gamle rekorden på -26,8. I Mo i Rana ble det målt -26,4 grader, mot -24,8.

Alle tre steder har det blitt tatt måling fra den aktuelle stasjonen i om lag 20 år. De gamle rekordene stammer alle fra slutten av november 2010.

Meteorologen ser ikke bort fra at det kan bli enda kaldere de nærmeste dager:

– I dag er det kaldest i Nord-Norge. Det kan kanskje komme noen rekorder framover: I Mo i Rana blir det igjen kjølig, og det kan ende med enda en kulderekord der, sier Skjervagen.

Det var NRK som hadde saken først.

Det er ikke bare lokalt i Norge det er kaldt. Helgens world-cup på ski i Ruka i Finland ble preget av svært lave temperaturer, og det ble blant annet meldt at den svenske skiløperen Calle Halvarsson skal ha forfrosset deler av kroppen.

Denne kulda fører uansett til at det er lite snakk om oppvarming og klimakrise blant folk flest i disse dager. Man har nok med å kle seg godt, fyre opp hjemme og holde varmen.

Men politikerne lar seg ikke påvirke av slikt. De har nå fokuset rettet inn mot det kommende klimatoppmøtet som starter i Dubai denne uken, der nettopp en påstått og katastrofal oppvarming vil være et sentralt tema.

Utenriksminister Espen Barth Eide skal representere Norge på møtet, men det er ikke ventet at han der vil legge frem data om de seneste kulderekorder fra landet vårt.

Les også: 

Utrolig, men sant: Barth Eide optimistisk til neste klimatoppmøte

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.