Torsdag var den kaldeste dagen i Kautokeino for dette årtusenet.

Bonden Jon Evald Hætta (45) målte −49,7 grader i bygda Avži, som ligger i Kautokeino kommune.

– Nå er det ikke kaldt ute, men bikkjekaldt, sier han til VG.

Reineier Nils Peder Gaup sier kulden er ekstrem, selv for Finnmarksvidda å være.

– Ja, noen dager frem til nå har vært tunge og tøffe. Med slike temperaturer, som vi samer kaller «Ruostibuoláš» (bikkjekaldt og litt til) så er det kaldt ute for alle. Også for oss som er vant å være mye ute i all slags vær, sier han og legger til:

– Det er alfa omega å vite hvordan man skal kle seg. Vi her i nord, og spesielt reindriftssamene er jo vant til akkurat det, men likevel er slik kulde som i dag ikke lenger dagligdags.

Dagbladet skriver at tidligere Kautokeino-ordfører Johan Vasara registrerte en enda kaldere måling. Han har delt et bilde i sosiale medier som viser at det ble målt minus 50.

– Og der nektet elbilen å starte. Spasertur hjem fra jobb, skriver han.

https://twitter.com/johanvas_/status/1742926639259176996

 

Den offisielle kulderekorden i Kautokeino er 50,3 minusgrader.  Det er bare temperaturer målt på offisielle værstasjoner som regnes med. I 1998 ble det for eksempel målt 55 minusgrader på en uoffisiell måler.

Det er heller ikke bare på Finnmarksvidda det er kaldt. Over store deler av landet er det svært kjølig, og i skrivende stund er det 20 minusgrader på Stovner i Oslo, med mulighet for helt ned mot 30 minus i løpet av helgen.

Vegvesenet ber alle som skal ut og kjøre på Østlandet om å kjøre forsiktig.

– Det kan bli spennende å se hvordan det blir i morgentrafikken. De fleste veiene som er oppkjørt, vil nok holde seg sånn. Men det kan bli polert og glatt på småveiene, sier trafikkoperatør Arvid Wahlstrøm til NTB.

Skjermdump fra Google værtjeneste

I Norge er kulderekorden 51,4 minusgrader fra Karasjok i 1886.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.