Masse snø og vinterlige forhold i april. Foto: Erik Johansen / NTB

Mens aktivister fortsatt messer om global oppvarming, settes nye kulderekorder i Skandinavia. I svensk Lappland ble det i forrige uke målt minus 37 grader, det kaldeste på over 100 år.

Dette har vært en lang og kald vinter mange steder i Europa, ikke minst i Skandinavia. Mens mange venter på vår og sommer, er det fortsatt vinterlige forhold som preger påsketiden. I sportsbutikkene selges det skiutstyr i april.

Den snøen som ifølge diverse politikere og deres haleheng i pressen for lengst skulle være borte for godt, gir i 2023 godt skiføre både i fjell og skog til langt ute i april.

Det blir stadig mer åpenbart for stadig flere: Virkeligheten stemmer rett og slett ikke med det bildet klimaaktivister og ukritisk kampanjejournalister har forsøkt å skape.

Folk som må måke snø av bilene sine gang på gang utover i mars, ser med egne øyne at klimafortellingene ikke henger på greip.

Ekstra tydelig blir bildet når det i stedet for skråsikkert spådde varmebølger, settes kulderekorder i slutten av mars.

Samnytt melder om en ny slik rekord i Karesuando i svensk Lappland:

Medan rapporterna om jordens nära förestående undergång avlöser varandra i snabb takt, slogs nytt köldrekord i lappländska Karesuando i Kiruna kommun, skriver avisen, lett syrlig.

Samnytt fortsetter, og presenterer enkelthetene:

Det var under natten mot fredagen den 24 mars som rekordet slogs och antalet minusgrader uppmättes till knappt 37. Även i Nikkaluokta var det 36,8 minusgrader.

Dette er det kaldeste det har vært i mars på mer enn 100 år, man må tilbake til tiden under 1. verdenskrig for å finne tilsvarende lave temperaturer på denne tiden av året:

Så kallt har det enligt SMHI inte varit i Karesuando efter vårdagjämningen sedan 1916 då man hade 38 minusgrader samma dags i mars – detta dock efter att man ett par dagar innan haft så kallt som 42,5 minusgrader.

Likelydende historier kommer også fra den nordiske naboen Finland:

Även i norra Finland har det varit kallt – Kittilä flygplats hade 37,5 minusgrader samma natt. Det är enligt den finländska vädertjänsten säsongens lägsta temperatur i Finland och preliminärt det senaste datum för säsongslägsta som man haft där.

I møtet med slike fakta blir det ikke så lett å selge påstander om at kloden koker osv., som blant annet MDG her i landet har vært pådriver for. Det er antagelig ikke uten grunn at nettopp MDG ser ut til å bevege seg mot de politiske partiers kirkegård.

Men også for partier som Høyre, Venstre, Ap, SV, ja, hele bunten, har skremme-fortellingen om den voldsomme, globale vært på agendaen i mange år.

Man kan undres på hva som skal til for at de så smått begynner å revidere sine dommedagsspådommer i klimasaken.

 

Les også: 

Mens «kloden koker»: 50 kuldegrader i Jakutsk i Sibir

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp bøker flere gode fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.