Jubileumsfestligheter under vinterlige forhold ved Vasaloppets mål i Mora. Foto: Vasaloppet. 

I 2006 hevdet en profilert svensk klimaaktivist at Vasaloppet kom til å bli lagt ned før 2022, snøen ville være borte for godt. I år er det 2022, og minst like mye snø i det aktuelle området som snittet de siste 100 år.

Nok en gang har klimafolket bommet i sine temmelig skråsikre spådommer. Denne gangen handler det om vinter, og om snø som angivelig skal forsvinne for alltid.

Dette skulle visstnok føre til at det tradisjonsrike Vasaloppet i Sverige bare kunne pakke sammen, og i hvert fall innen 2022, det vi si denne sesongen.

I år feirer dette arrangementet 100-årsjubileum, og ingenting tyder på at de bombastiske klimaskremslene om snøfri vinter er i nærheten av å slå til. Tvert imot er snødybden i det aktuelle på normalt nivå.

Gjennom de 100 årene rennet har vært avholdt, har snømengdene i regionen variert. Noen år er det mye snø, andre år mindre. Kun to ganger har rennet vært avlyst på grunn av snømangel, i 1932 og i 1990. Det var før det ble snakket særlig mye om de såkalte menneskeskapte klimaendringene.

Ellers har det stort sett vært stabile forhold og uproblematisk å gjennomføre det 9 mil lange rennet.

Årets utgave av Vasaloppet-festivalen går snart av stabelen, og det berettes at 2022 snømessig ser ut til å bli et helt normalt år i rennets historie.

Det hele ligger an til å gå som planlagt, og alle unntatt pinlig avslørte klimaaktivister gleder seg over det.

Fria Tider skriver mer om klimaaktivistens skivebom:

Påstod att Vasaloppet skulle vara borta 2022 – men snödjupet har varit stabilt i 100 år,

innleder avisen, og fortsetter:

Klimataktivisten och EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) hade minst sagt fel när han påstod att Vasaloppet skulle vara ett minne blott år 2022 eftersom all snö skulle ha försvunnit.

Det var i en intervju med Expressen år 2006 som den dåvarande SVT-meteorologen Pär Holmgren slog fast Vasaloppet inte skulle överleva sitt 100-årsjubileum år 2022 på grund av «klimatförändringarna».

Snön var nämligen på väg att försvinna för alltid, enligt Holmgren.

Nå kan man imidlertid slå fast hvordan det har gått med også denne klimaspådommen:

Men nu är det år 2022 och loppet kommer att hållas som vanligt i början av mars. Och någon snö råder det inte någon som helst brist på – snarare tvärtom.

Siljansfors försökspark i närheten av Mora har mätt snödjupet ända sedan år 1922, samma år som det första Vasaloppet kördes. Och där kan man nu konstatera att snödjupet i området har stabilt under alla dessa år.

– Det finns alltså inget som talar för att det kommer att vara en större brist på snö i Vasaloppsspåret i den närmaste framtiden i alla fall, mer än vad vi kan förvänta oss av med den naturliga mellanårsvariationen, säger försöksledaren Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Fria Tider gir et historisk perspektiv:

Vasaloppet ställdes in på grund av snöbrist år 1932, det enda år hittills utan snötäcke i statistiken från Siljansfors. Även 1990 ställdes Vasaloppet in på grund av snöbrist, men då var snödjupet ändå 10 cm.

– Även för årets tävlingar, som inleds med Jubileumsvasan nu på lördag, ser det stabilt ut. För närvarande är snödjupet 27 cm i Siljansfors och långtidsprognosen talar för att snön ligger kvar och kanske till och med kommer att öka fram till övriga lopp under Vasaloppet som går längre fram, säger Ola Langvall.

Dette er ikke første gang klimaaktivister tar feil i sine spådommer. Kent Andersen har likegodt samlet opp et knippe med slike bomskudd:

Alle feilslåtte klimaspådommer samlet på ett sted!

 

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.