Klimaforskere mener at den ekstreme vinterkulda og de store snømengdene vi har opplevd i år, ikke vil bli den nye normalen.

Selv om vi har hatt en kaldere høst og vinter enn vanlig i Skandinavia, forventer klimaforskerne varmere vintre i fremtiden, skriver Dagbladet.

– Vinteren vi har hatt nå, har vært litt ekstrem, men vi har ikke sett noen antydninger til at det skal bli flere slike ekstremt kalde vintre hos oss framover. Det er det ingen grunn til å tro, sier Tore Furevik, direktør ved Nansensenteret.

Han påpeker at vi har global oppvarming.

– Hele den nordlige halvkule har vært ekstremt varm, sier Furevik.

Iskalde og snøtunge vintre vil imidlertid ikke blir normalen i årene som kommer, tror Furevik. I hvert fall ikke i lavlandet i Sør-Norge, slik som nå.

– Tendensen vi klart forventer og som modellene viser, er at det vil bli varmere vintre. Så jeg tenker at det vi nå opplever, er en vinter som blir sjeldnere og sjeldnere, sier Furevik.

Borgar Aamaas, klimaforsker ved senter for klimaforskning – Cicero, har samme analyse som sin klimaforsker-kollega Furevik.

– Enkelte vintre vil bli kalde og snørike også i framtida, men det blir sjeldnere, sier han.

Meteorologisk institutt har registrert flere rekorder for både kulde og snø denne sesongen, forteller klimavakt Hanne Heidal ved Meteorologisk institutt.

I januar målte for eksempel Risør brannstasjon i Agder 120 centimeter med snø og ny rekord for januar måned.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.