Julaften 2023 i Oslo sentrum. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Så sent som i 2018, for fem år siden, erklærte NRK og Meteorologisk institutt temmelig skråsikkert at tiden for «hvit jul» er over.

Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har NRK varslet om snarlig klimakrise og bortfall av snø og vinter. Dette har vært støttet opp av påfallende skråsikre «eksperter» fra Meteorologisk institutt.

Dystre klimaspådommer har rett og slett vært et varemerke for NRK i et par tiår nå.

Dessverre for NRK og Meteorologisk institutt, og heldigvis for de fleste andre, har det vist seg at naturen ikke spiller på lag med disse skremslene.

Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har også aktører som Skiforeningen og andre snakket på inn- og utpust om at det snart er slutt på vinter og snø, og at skiføret er borte for godt.

De har alle tatt feil, de har alle blamert seg selv.

Det har rett, og slett vært nokså normale vintre hele veien, med snøvær, skiføre, kulde, sludd, slaps, tøvær,  mer kulde og snø igjen osv. Kort sagt slik vinteren har vært så lenge man kan huske, og som man kan lese om i aviser helt tilbake til våre oldeforeldres tid.

Men det merkelige er at disse klimaskremmerne ikke gir seg, de fortsetter å komme med sine spådommer. Og de fortsetter å bomme, ja, rett og slett dumme seg ut, vil mange si.

Så sent som i 2018 meldte YR følgende i en artikkel (YR er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt):

I fremtiden kan vi bare glemme hvit jul.

Drømmen om en hvit jul kommer til å bli mer og mer fjern.

Nå var riktignok ikke begrepet «fremtiden» veldig konkret spesifisert. Men det fremgår av konteksten at dette er noe vi alle temmelig snart kommer til å oppleve.

NRK fikk så  «fasiten» fra sine sedvanlige støttespillere i Meteorologisk institutt:

– Hvor vanlig blir det med snø på julaften i fremtiden?

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl svarer:

Klimaet endrer seg og med det også muligheten for hvit jul. Ikke lenge etter at vi har bladd kalenderen over på desember, så kommer de første forespørslene om juleværet. Eller mer enn selve været, er det snødekket man lurer på.

Så setter NRK forutsigbart nok det hele inn i sammenheng med de såkalte klimautslippene. Meteorologen forklarte det slik:

Akkurat slik som vi har modeller som viser oss været noen dager frem i tid, har vi klimamodeller som viser oss hvordan vi ser for oss et fremtidig klima kan se ut. Svaret på om det blir snø på julaften fremover kan vi finne her. Men det avhenger av hvordan verden håndterer klimautslipp fremover.

Dermed kunne NRK oppsummere:

Konklusjonen er klar:

I områder der folk flest bor vil det være lav sannsynlighet for hvit jul i fremtiden.

Ved å operere med ulne begreper som «fremtiden», kan NRK hele tiden hevde at de før eller siden kommer til å få rett.

Men for befolkningen er det interessant å registrere at spådommene igjen og igjen viser seg å være i utakt med  virkeligheten utenfor stuevinduet.

Over hele Norge har folk også denne denne julen kunnet riste på hodet over påstandene om at «hvit jul hører fortiden til».

Verken for NRK eller Meteorologisk institutt styrkes den generelle troverdigheten nevneverdig av disse feilslåtte skremslene.

Les også: 

Global oppvarming: Norge kan få 40 minusgrader i januar 2024

Støtt Document:

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.