Foto: Vidar Ruud / NTB

De aller ivrigste skiløperne har allerede nå muligheten til å komme seg ut i marka på Østlandet, etter mandagens snøvær. – Uvanlig tidlig, sier Skiforeningen.

Det ble en tidlig forsmak på vinteren på Østlandet i år, med stort snøfall allerede i slutten av oktober. Det ble til bekymring for mange bilister, men også til glede for noen. Ikke minst kan de ivrigste nå finne frem skiene og ta seg en tur i enkelte løyper.

NTB melder om saken.

– Om du ikke er kresen, og har noen ski du ikke er så nøye med, er det fullt mulig å få seg en runde på ski i dag. I Kjekstadmarka ut fra Spikkestad og Gjellebekk er det til og med satt spor, skriver Skiforeningen på sine nettsider.

Under mandagens snøvær kom det opptil 25 centimeter snø i marka. Sterk vind fører til at snødybden varierer mellom 5 og 35 centimeter i løypetraseene.

– I flere områder ble det startet pakking av løyper i går, og det arbeidet fortsetter i dag, skriver Skiforeningen videre.

Samtidig understreker foreningen at det er risiko for gjennomslag til grus og høstløv på forskjellige steder.

– Dette er en uvanlig tidlig sesongstart. På mange av veiene som vanligvis har skiløyper fra juletider, foregår det fortsatt nyttetrafikk, og flere av veiene brøytes for dette.

Slik tidlig snø har gjerne en tendens til å forsvinne igjen, men det kan uansett ses som et varsel om en kald og hvit vinter.

Dette står i ganske sterkt kontrast til de påstander som år etter etter er blitt fremsatt av diverse klimaaktivister. Derfra har man helt siden tidlig på 2000-tallet fått høre at det nærmest er slutt på norsk vinter og skigåing.

Tidligere skiløpere som Vegard Ulvang og Gudmund Skjeldal har vært med på å fronte slike tynt funderte spådommer, og krefter innen Skiforeningen har også gjort dette til et fast tema i sine publikasjoner.

I 2007 startet idretten sin egen klimakampanje «Hvit Vinter». Sylvi Listhaug kalte det en «tullete aksjon«.

Dette er etter hvert blitt en nokså pinlig forestilling, der naturen år for år viser at disse aktivistene ikke aner hva de snakker om. Noen offentlig beklagelse av sine feilslåtte skremsler har de ennå ikke kommet med.

Les også: 

Flere kulderekorder i oktober

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.