Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mange skiløpere, spesielt i Oslo, irriterer seg over folk som går uten ski i skiløypene. En undersøkelse viser at de har halvparten av folket bak seg.

Et nytt stridstema har opptatt mange denne vinteren, nemlig hvem som skal gå i skiløypene. Også i tidligere år har dette vært diskutert, men i år har det tatt ekstra kraftig av.

I sosiale medier og i avisenes kommentarfelter har sinnene stått i kok, engasjementet har vært stort.

Bakgrunnen for disputten er at nypreparerte skispor ofte tråkkes ned og ødelegges når fotgjengere (uten ski) går tur i sporet.

Det vises gjerne til at løypemannskaper jobber hele natten for å preparere og lage fine spor for skiløperne, og at disse sporene så ødelegges av at folk uten ski på bena finner ut at de skal gå tur i nettopp disse sporene.

Andre mener at alle har rett til å gå hvor de vil i utmark.

NTB melder om en undersøkelse omkring temaet.

Undersøkelsen er foretatt av analysebyrået Opinion for Aftenposten ,  og der svarer halvparten at skiløypene bør forbeholdes de som har ski på beina. Fotgjengere får finne seg andre steder å gå tur, i de få månedene det er skiføre.

35 prosent mener så alle må kunne bruke skiløypene, uavhengig av hva de har under fotsålene. 15 prosent vet ikke hva de skal mene.

Undersøkelsen viser også at hver tredje nordmann har gått på ski det siste året. Disse har en mer fiendtlig holdning til fotgjengere i skiløypene, og 60 prosent vil ha dem vekk.

I Oslomarka oppstår det ofte konflikter mellom fotgjengere og skiløpere. Der er det Skiforeningen og Bymiljøetaten som veksler på å lage løypene i de ulike delene av denne marka. Det legges ned mye ressurser i dette arbeidet, til glede for mange, men altså også opphav til irritasjon for en del.

– Når vi preparerer skiløyper, er det primært for å gi folk et skitilbud, ikke for at folk skal gå på beina eller sykle, sier assisterende generalsekretær Espen Jonhaugen i Skiforeningen til Aftenposten.

Han vil ikke innføre noen regler, men oppfordrer folk til å ta hensyn til hverandre og være fornuftige når de er ute på tur.

En «bikonflikt» som har vokst ut av dette, er at også de som skøyter på ski, ødelegger sporene som er laget for det flertallet av skiløpere som går klassisk.

Også dette temaet har vært kilde til en del til dels hissige debatter i sosiale medier. Her er det ikke lenger skiløpere mot fotgjengere, men skiløpere mot skiløpere.

En del mener alt dette er unødvendig støy, i en tid der det er nok av andre, større saker å være opptatt av.

Mens andre igjen synes faktisk dette er en viktig sak i hverdagen, og handler om at folk må ta hensyn og ikke ødelegge for andre, fremfor å «stå på sin rett».

Men til tross for hva blant annet både Skiforeningen og Aftenposten nokså skråsikkert har hevdet siden ca. år 2000, ER det fortsatt godt skiføre i marka, og ikke den type «grønn vinter» disse har påstått at for lengst skulle være realiteten.

Les også: 

Nye snørekorder mange steder: – Det skal komme enda mer

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.