Nordmenns tillit til politikere er kraftig svekket etter en rekke skandaler, hvorav pendlerboligsaken er den siste i rekken. I en undersøkelse svarer 65 prosent at tilliten er svekket.

Flere stortingspolitkere har benyttet seg av pendlerboligordningen i strid med ordningens intensjon, eller uten å ha rett til pendlerbolig. Blant dem tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap), som stod oppført som leietaker hos Trond Giske i Trondheim mens hun pendlet fram og tilbake fra sitt familiehjem i Ski med privatsjåfør på skattebetalernes regning, og Kjell Ingolf Ropstad, som stod oppført på gutterommet hjemme, samtidig som han leide bolig i Lillestrøm.

I en undersøkelse gjort av Aftenposten svarer 20 prosent, altså én av fem, at de har «mye mindre tillit» til politikerne som følge av pendlerboligsakene. Nesten halvparten, 45 prosent, svarer at de har «mye mindre tillit» til politikerne.

Til sammen svarer hele 65 prosent at de har fått «litt» eller «mye» mindre tillit til norske politikere.

– Der sitter de og bestemmer reglene som vi forholder oss til, og så følger de ikke de samme reglene selv. Det handler om rettferdighet, sier Christin Bakkeli til Aftenposten, en av personene Aftenposten slår av en prat med foran Stortinget.

Forsker Peter Egge Langsæther ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo sier at tallene viser en uheldig utvikling.

– Dette er et ganske dramatisk fall i tillit. Tilliten mellom folk og myndighetene er en ressurs i det norske samfunnet som man bør passe godt på. Det kan man ikke si at politikerne har gjort i disse sakene, sier Langsæther.

Videre sier han at mye avhenger av hvordan Stortinget håndterer sakene. Han mener at tilliten kan gjenopprettes dersom Stortinget håndterer sakene på en god måte.

Samtidig er flere sentrale dokumenter i Hansens sak forsvunnet eller slettet fra Stortingets arkiver.

Hansen, som kjøpte seg inn i huset i Ski i 2014, meldte ikke flytting dit før høsten 2017. Norske skattebetalere har urettmessig betalt for tre år med bolig for Hansen. Hun har også benyttet seg av de to privatsjåførene som står klare for presidentskapet. Av de 1176 turene presidentskapets medlemmer benyttet seg av privatsjåførene, stod Hansen for 714 av turene. Av de 714 turene var 591 mellom Stortinget og Hansens bosted i Ski.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.