Mange stortingsrepresentanter kom i skattemyndighetenes søkelys. Foto: Gorm Kallestad / NTB

38 politikere får økt skatt etter pendlerboligsakene. Statsministerens kontor må etterbetale 195.000 kroner i arbeidsgiveravgift. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er en skatteskandale

Nå begynner det endelige oppgjøret etter pendlerboligsakene å ta form, og det ble mer omfattende enn mange hadde trodd.

Skatteetaten mener politikerne skulle ha skattet av 8,7 millioner kroner mer enn det som ble innberettet. Etaten har bestemt at både Stortinget og Statsministerens kontor (SMK) må etterbetale arbeidsgiveravgift, skriver NTB-Isabel Bech.

I tillegg må 38 politikere betale mer i skatt, og i elleve av sakene er det fattet vedtak om tilleggsskatt. Til sammen er 290 politikere er kontrollert.

Statsminister Jonas Gahr Støre reagerer sterkt på det som ser ut til å bli sluttfasit i saken:

– Dette er veldig alvorlig. Vi er avhengig av tillit til politikerne og tillit til at ordninger som bruker fellesskapets penger, er innafor og i tråd med regelverket, sier han til NTB.

Støre vil ikke svare på om SMK og Stortinget har misforstått regelverket.

Skatteetaten krever 195.889 kroner ekstra fra SMK i arbeidsgiveravgift, opplyser SMK til VG.

Både SMK og Stortinget har ment at Skatteetaten tolker reglene for strengt. SMK vil onsdag ikke svare på om de vil følge vedtaket. Hvis de ikke vil gjøre det, kan resultatet bli en pikant juridisk holmgang mellom ulike offentlige maktaktører.

Skatteskandale

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller saken en skatteskandale. Han reagerer på det han kaller en «aktivistisk rolle» fra Stortinget og SMK og oppfordrer dem om å følge Skatteetatens vedtak.

De såkalte pendlerboligsakene startet med at Aftenposten høsten 2021 avslørte at daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått pendlerbolig ved å ha adresse hjemme hos foreldrene. Det førte til at Ropstad trakk seg som KrF-leder og statsråd.

Senere er det kommet flere lignende saker om andre politikere. Hadia Tajik gikk av både som nestleder i Ap og som statsråd i kjølvannet av avsløringene, mens Eva Kristin Hansen (Ap) gikk av som stortingspresident.

Skatteetaten sendte i juni i år ut varsel om skattekrav til en rekke politikere.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, SV-politikerne Mona Fagerås og Freddy André Øvstegård, og tidligere statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) bekreftet da å ha mottatt varsel, skriver Aftenposten.

Ropstad slipper tilleggsskatt

Ropstad er ikke blant de elleve som må betale tilleggsskatt, opplyser han selv til Vårt Land.

– Jeg har fått et endelig vedtak i min sak om å innberette en fordel av fri bolig til en verdi av 668.729 kroner. Det er det samme som Skatteetaten varslet om i juni, og jeg har ikke blitt ilagt tilleggsskatt, skriver han i en melding til avisen.

– Jeg kommer nå til å betale inn det Skatteetaten har kommet fram til, fortsetter han.

Reglene er slik at man blir ilagt tilleggsskatt dersom man ikke leverer riktige og fullstendige opplysninger i skattemeldingen, og de manglende opplysningene har ført til en skattemessig fordel, skriver Skatteetaten på sine sider.

Økt skatt for Trettebergstuen

Trettebergstuen er blant dem som nå må betale mer i skatt. Hun har fått et krav på i underkant av 100.000 kroner, opplyser hun til NRK.

Det er ikke fremkommet opplysninger som tyder på at hun har tenkt å avgå fra noen post som følge av dette.

Saken mot fire politikere er lagt bort. Blant dem er Høyre-nestleder Tina Bru, opplyser Bru selv til VG. Også kravet mot Mehl er frafalt, skriver avisen.

På spørsmål om politikere som har mottatt krav, bør være åpne om dette, viser stortingpresident Masud Gharahkhani (Ap) til at det dreier seg om personsensitive opplysninger.

– Noen har valgt å være åpne, andre ikke. Fra Stortingets side vil vi offentliggjøre det vi kan offentliggjøre, sier han.

Reglene om skatt på pendlerbolig er like for alle, men en spesialbestemmelse gir politikere mulighet til å beholde det skattemessige bostedet de hadde før de tiltrådte. Kravet til merkostnader for retten til skattefri pendlerbolig like for disse som for arbeidstakere.

Skatteetaten skal se på hvordan de kan gi enda tydeligere informasjon og veiledning om pendlerreglene, og Funnemark varsler at Skatteetaten fremover skal følge nøye med på slike saker.

Les også: 

Vil ikke la Tajik slippe så lett: Stortingskolleger krever svar

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.