FrP-leder Sylvi Listhaug mener stortingspresident Eva Kristin Hansen på eget initiativ bør vurdere sin stilling etter at hun brøt reglene for pendlerboliger.

– Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier Sylvi Listhaug til NTB.

Det var tirsdag kveld at Adresseavisen skrev at Eva Kristin Hansen (Ap), som ble valgt til stortingspresident i oktober, i 2014 etablerte seg med sin mann i deres felles bolig på Ski, 29 kilometer fra Oslo. Adressen hun oppga til Stortinget, var en leilighet i Trondheim, hvor hun leide en hybel hos Trond Giske.

Reglene krever at man bor minst 40 kilometer unna Stortinget for å få pendlerbolig.

Listhaug vil likevel ikke gå så langt som til å kreve at Hansen går av nå.

– I første omgang nå mener vi at hun på eget initiativ bør vurdere sin stilling, og så bør hun komme til Stortinget og redegjøre.

Ville gjenreise tilliten etter pendlerrot
I en e-post til Adresseavisen tirsdag beklaget Hansen.

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev hun.

Som stortingspresident har Eva Kristin Hansen det øverste ansvaret for sakene der stortingsrepresentanter har innrømmet å ha misforstått pendlerregler etter avsløringene i Aftenposten i høst.

Da Hansen tok over som stortingspresident 9. oktober, sa hun til NTB at det blir en hovedoppgave for presidentskapet å gjenreise tilliten til Stortinget, blant annet etter avsløringene rundt pendlerboligene.

– Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun.

Nå har hun altså selv innrømmet at hun er blant politikerne som ikke har fulgt reglene for pendlerboliger, etter å ha blitt konfrontert med opplysninger, blant annet fra Eiendomsregisteret, av Adresseavisen.

MDG krever at Hansen trekker seg
I en kommentar i Adresseavisen skriver politisk redaktør Siv Sandvik at det er vanskelig å forstå hvorfor Hansen ikke har begynt å rydde opp før avisen tok kontakt.

«Det er ikke bare flaut, det vitner om mangel på forståelse av hva som skal til for å gjenreise tilliten. (…) Men meldte ikke behovet for selvransakelse seg da Aftenposten satte flomlyset på både regelverk og regelbrudd?»

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson ber stortingspresident Eva Kristin Hansen trekke seg etter at hun brøt reglene for pendlerboliger.

– Hun har vel ikke gjort noe mer galt enn andre, men hun sitter i landets nest høyeste verv. Den som sitter der, må ta ekstra mye ansvar og vise at nå skal vi ha slutt på den lettvinte misforståelseskulturen med privilegier på Stortinget. Hun bør vise det med å trekke seg, sier Rasmus Hansson til NRK.

Rødt ber om forklaring
Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt krever at Hansen legger fram en grundig forklaring på hva som skjedde rundt pendlingen.

– Det er stortingspresidenten som skal rydde opp nå på vegne av ganske mange representanter som har misforstått, inkludert seg selv, og da trenger vi å vite hvordan stortingspresidenten har agert i denne situasjonen. Det er forskjell på om det er en aktiv tilpasning eller en ren misforståelse. Det vet vi ikke nå, sier hun.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre opplyser til Dagbladet via sin pressekontakt at han ble kjent med saken tirsdag. Han har ingen kommentar ut over å vise til Eva Kristin Hansens egen uttalelse og beklagelse.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.