Det er få ting som provoserer mer enn folkevalgte som utnytter og svindler til seg økonomiske goder fra felleskassa. Ikke bare burde de være meget etterrettlige med regelverket, de burde også fremstå som et godt eksempel for resten av landets befolkning.

Stortinget er den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt. Hvis representantene av den lovgivende makten skal få lov til å slippe unna represalier fordi de «ikke forsto» regelverket, så er ikke loven lenger lik for alle.

Boligbehovet for stortingsrepresentantene dekkes hovedsakelig av 143 leiligheter som Stortinget eier i Oslo. Det er helt klare regler for hvordan disse skal disponeres, og representantene må bo i minst 40 kilometers kjørelengde til Stortinget for å bli tildelt en pendlerbolig.

Etter at Aftenposten gransket pendlerboliger, kom det frem at Kjell Ingolf Ropstad hadde registrert seg som boende på gutterommet hjemme hos foreldrene på Sørlandet, trass i at han og familien eide og leide ut halvparten av en tomannsbolig i Lillestrøm (som er under 40 kilometer fra Stortinget). KrF-lederen måtte trekke seg som følge av lureriet.

Kjell Ingolf Ropstad var ikke alene om å gasse seg i økonomiske fordeler som han ikke hadde rett på. Flere saker dukket opp. Ap’s Tellef Inge Mørland hadde leilighet i Arendal og i Oslo, men fikk fremdeles tildelt bolig av Stortinget. Han hadde ikke opplyst at han allerede hadde en leilighet i Oslo som han naturligvis fikk gode leieinntekter fra.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til VG at han var glad for at Tellef Inge Mørland sier at han vil rydde opp.

– Det er viktig at alle følger de regler som finnes, og jeg er glad for at Tellef sier han vil rydde opp sammen med Stortingets administrasjon, skriver Støre.

Gahr Støre har imidlertid vært taus om stortingspresidenten, som også har utnyttet systemet. Han har ingen kommentar, sier han. Statsministeren har ingen kommentar til at landets nr. 2 ikke greier å følge lovverket?

I begynnelsen av oktober meldte Stortingets nye president Eva Kristin Hansen at hun fryktet at de mange sakene knyttet til representantenes økonomiske goder skal føre til politikerforakt. Dette blir en hånlig vits når hun selv er en del av problemet.

Kan hende hun selv følte seg hevet over hele regelverket, for i 2014 flyttet hun til Ski med sin mann, mens hun opprettholdt en boligadresse i Trondheim – et rom i Trond Giskes leilighet.

Rosenborggata 34A, Trondheim. Google maps

Trond Giske har selv god erfaring med å sno seg innen regelverket med økonomiske goder. VG skrev i 2014:

Da han gikk av som utdanningsminister i Jens Stoltenbergs første regjering tilbake i 2001, vakte det oppsikt da Giske fikk fortsette å bo i statsrådsleiligheten han hadde disponert.

Mens andre avgåtte statsråder flyttet ut ble Giske boende i luksuriøse Gimle Terrasse på skattebetalernes regning, samtidig som han leide ut leiligheten på Grünerløkka.

Det er ikke akseptabelt at stortingspresident Eva Kristin Hansen ikke forstår regelverket og tror at det er greit å stå registrert med bolig i Trondheim i flere år etter at hun har flyttet til Ski. Hun har hatt gratis pendlerbolig i 12 år. Merkelig nok valgte hun å la være å rydde opp i dette straks Aftenposten satte søkelyset på pendlerbolig-problematikken. Hun burde stått frem med en gang. Uvitenhet eller arroganse? Man gjetter på det siste.

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skriver Eva Kristin Hansen i en epost til Adresseavisen via sin rådgiver tirsdag ettermiddag.

Eva Kristin Hansen kan gjøre mer enn å beklage. Hun har bevisst holdt tilbake informasjon som hun visste var relevant. Det er grov svindel. Hun kan ta ansvar ved å betale for skattefordelen hun har hatt. Men aller først må hun gå av.

MDG, Rødt og FrP er enige om at stortingspresidenten bør vurdere sin stilling.

FrP-leder Sylvi Listhaug mener stortingspresident Eva Kristin Hansen på eget initiativ bør vurdere sin stilling etter at hun brøt reglene for pendlerboliger.

– Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier Sylvi Listhaug til NTB.

Sp og Ap sier at de fremdeles har tillit til Hansen som stortingspresident:

– Vi registrerer at Eva Kristin Hansen har beklaget denne saken, og vi har fortsatt tillit til Hansen som stortingspresident, skriver Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til NTB.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud sier stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har handlet i god tro i pendlerboligsaken.

Det er forstemmende at de slutter rekkene på denne måten, og det er illevarslende at den nye regjeringen aksepterer åpenbar svindel.

Trappevasken starter øverst. Og den må starte med stortingspresidenten.

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.