Pendlerbolig-skandalen vokser i omfang. Aftenposten avslører at Arbeiderpartiets avgåtte stortingspresident Eva Kristin Hansen i 2017 unnlot å opplyse om boligen hun disponerte på Ski sammen med sin mann. Samtidig er flere sentrale dokumenter forsvunnet eller eventuelt slettet fra Stortingets arkiver.

Stortingets avgåtte president har hele tiden stått på at hun ikke har gjort noe galt. Det svekkes betraktelig av Aftenpostens avsløringer:

Tidligere stortingspresident unnlot å opplyse om boligen i Ski

 I februar 2017 ba administrasjonen henne svare på om hun hadde en egen bolig på hjemstedet. De spurte også om hun pendlet til en annen adresse enn denne. Det siste svarte ikke Hansen direkte på.

– Jeg har bolig i Trondheim som jeg disponerer fullt og helt, skrev hun og nevnte ingenting om tomannsboligen i Ski.

Her er e-post korrespondansen:

Hei, jeg har vært sykmeldt siden slutten av mai og har ikke tilgang til stortingsPC. Får derfor ikke opp skjema. Men for ordens skyld; jeg disponerer leiligheten alene og har mannen min med meg innimellom. Gi tilbakemelding hvis jeg trenger fylle ut noe utover dette. Men da må dere sende meg skjema.
Eva Kristin Hansen
Hei Eva Kristin, Takk for svar! Jeg noterer at du disponerer boligen selv. Det du også skal svare på i skjema er om du har egen bolig på hjemstedet (skattemessig bosted) som er til din disposisjon hele tiden, og om du pendler til en annen adresse enn denne? Trenger ikke skjema hvis du kan svare på dette i e-post.
Rådgiver i Stortingets administrasjon
Hei, igjen. Jeg har bolig i Trondheim som jeg disponerer fullt og helt.
Eva Kristin Hansen
Forsvunne dokumenter
Men også Stortinget har rot i papirene.
Aftenposten har gjentatte ganger i høst bedt om skjemaer vedrørende Eva Kristin Hansen (Ap), men ikke fått svar fra Stortingets administrasjon. Heller ikke hennes advokat, John Christian Elden, har fått alle dokumentene han har bedt om. Han mener de ikke eksisterer lenger.

Andre skjemaer er blitt borte fra arkivene på annet vis.

«Søknaden er slettet», skriver Stortinget om to av Kjell Ingolf Ropstads pendlerbolig-søknader. Dette skal ha skjedd i forbindelse med overgang til et nytt saksbehandlingssystem for flere år siden, ifølge Aftenposten.

– Disse skjemaene kan få noen dømt for forsettlig bedrageri. I ytterste konsekvens kan det føre til fengselsstraff. Det er derfor avgjørende at disse dokumentene blir funnet, sier Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor ved Universitetet i Bergen. (NTB)

Les også:

Jussprofessor om stortingspresidenten: – Groveste jeg har sett i pendlerboligsakene

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.