Flere sentrale dokumenter om pendlerbolig er enten slettet eller på annen måte forsvunnet fra Stortingets arkiver. – Uakseptabelt, sier stortingspresidenten.

Stortingets reglement sier at alle representanter skal rapportere om sine boligforhold én gang i året. Administrasjonen har likevel problemer med å legge fram flere av disse dokumentene, skriver Aftenposten.

Avisen har flere ganger i høst bedt om skjemaer som gjelder Eva Kristin Hansen (Ap), men ikke fått svar fra Stortingets administrasjon.

Søknader slettet

Hansens advokat John Christian Elden har også bedt om disse dokumentene. Han har fått noen, men ikke alt han har bedt om. Han mener de ikke eksisterer lenger.

Andre skjemaer er blitt borte fra arkivene på annet vis.

«Søknaden er slettet», skriver Stortinget om to av Kjell Ingolf Ropstads pendlerbolig-søknader. Dette skal ha skjedd i forbindelse med overgang til et nytt saksbehandlingssystem for flere år siden, ifølge Aftenposten.

– Avgjørende å finne dokumentene

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen sier et skjema som viser om politikerne pendler til en annen bolig enn den på hjemstedet, kan være avgjørende i en eventuell etterforskning av pendlersakene.

– Disse skjemaene kan få noen dømt for forsettlig bedrageri. I ytterste konsekvens kan det føre til fengselsstraff. Det er derfor avgjørende at disse dokumentene blir funnet, sier Marthinussen.

– Ryddejobb i gang

Den nyvalgte stortingspresidenten Masud Gharahkhani (Ap) sier til TV 2 at dette er helt uakseptabelt.

– Det viser at man ikke har hatt kontroll og systemer på plass. Jeg har gitt beskjed til stortingsdirektøren om at sånn kan vi ikke ha det, nå må det ryddes opp på alle plan – og den ryddejobben er jeg i gang med, sier han.

Les også:

Pendlerbolig-skandalen: Uriktige opplysninger og forsvunne dokumenter

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.