Ap-politikeren og tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen har brukt Stortingets biltjeneste over 700 ganger. De fleste turene var mellom Stortinget og huset hennes i Ski.

Hansen brukte privatsjåfør mer enn alle andre i presidentskapet til sammen.

Vi snakker om en folkevalgt som tjener 1,8 millioner i året. Men å komme seg frem og tilbake til jobb, var visstnok noe vi skattebetalere skulle finansiere.

To privatsjåfører står klare for presidentskapet, og disse har de siste årene disponert en liten bilpark bestående av sorte Audier og Mercedeser.

Bilene er utstyrt som utrykningskjøretøyer og har blålys. De kan brukes i offisielle sammenhenger, for eksempel når presidentskapet skal delta på ulike markeringer.

I forrige stortingsperiode kjørte presidentskapets medlemmer 1176 ganger med privatsjåfør. Eva Kristin Hansen sto for 714 av turene.

591 ganger var dette transport mellom Stortinget og bostedet hennes i Ski.

I 2018 og 2021 var samtlige av Hansens turer mellom Stortinget og hjemmet.

Hansen kjøpte seg inn i huset i Ski i 2014, men meldte ikke flytting dit før høsten 2017.

Administrasjonen mener Hansen i disse årene ikke lenger hadde rett på pendlerbolig i Oslo. Hun trakk seg som stortingspresident da det ble kjent at politiet åpnet etterforskning av pendlerbolig-sakene. Ingen er foreløpig mistenkt eller siktet.

En stortingspresident uten moralsk kompass og en taus statsminister

Det er noen minutters gange fra Stortinget til jernbanestasjonen, der det tilbys klimavennlig transport. I Ski er det også kun en kort spasertur fra jernbanestasjonen til hjemmet der den tidligere stortingspresidenten har bodd siden 2014, uten å varsle Stortinget før 2017.

Reisetiden er omtrent den samme som ved å bli kjørt hjem i en sort bil. Men prisen er selvsagt mye lavere med toget.

Det er en hovedregel at det er politikerne selv som skal dekke den daglige arbeidsreisen mellom Stortinget og der de bor. Men noen er likere enn andre, tydeligvis.

I Stortingets reglement står det at presidentskapets medlemmer «kan benytte biltjenesten ved oppdrag, arrangementer, møter og reiser m.m. der de gjennom sine verv i presidentskapet representerer Stortinget».

Å komme seg hjem fra jobben er neppe inkludert i dette. Men uansett: Fordelen ved biltjenesten er skattefri.

Hansens advokat Elden forklarer den hyppige bruken av biltjenesten på følgende måte, blant annet:

– Det kan jo være for å spare inn drosjeutgifter, og det har også vært mens Hansen har vært skadet. Hun er vel den eneste i presidentskapet som ikke selv kjører bil.

Hun har ikke lappen, hun har vondt etter en operasjon, og hun aner ikke hvor hun bor?

Vi vanlige folk må lytte til regjeringen og stå sammen i «dugnaden».

Eva Kristin Hansen har brukt Stortingets privatsjåfører mer enn alle andre i presidentskapet til sammen 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.