En strålende vinterdag i fjellet. Foto: Erik Johansen / NTB

Sirdal Høyfjellshotell fikk en strøm med avbestillinger da meteorologene meldte møkkavær. Men så ble det sol fra blå himmel. – Frustrerende, sier hotellsjef.

Mange kikker på værmeldingene før de bestemmer seg for å reise til fjells, og bestille hotellopphold med familien.

Man forutsetter gjerne at meteorologene har en viss presisjon i sine varsler. Men det viser seg dessverre ikke å være tilfelle bestandig.

NTB melder om et tilfelle av det siste, i Agder.

Både hyttefolk og reiselivsaktører i Sirdalen i Agder reagerer nå etter at vakthavende meteorolog anbefalte folk i regionen  å droppe helgens fjelltur på grunn av skikkelig dårlig vær, ifølge Stavanger Aftenblad.

Så mange valgte da å bli hjemme, fremfor å bestille plass på eksempelvis Sirdal Høyfjellshotell.

Det ble ingen god beslutning, viste det seg. For i fjellet ble det knallvær.

– Fra tidlig i morges og fram til i ettermiddag har det ikke vært nedbør her i det hele tatt. Vi har tvert imot hatt lettskyet vær, mye blå himmel og langt mindre vind enn det som var meldt på yr.no, sier daglig leder Simen Berge på Sirdal Høyfjellshotell.

Han forteller at de skulle hatt 100 overnattingsgjester fra fredag til lørdag, men at cirka halvparten av dem avbestilte. Fra lørdag til søndag mistet de 50 av 150 gjester. Til sammen ble det dermed ca. 100 gjester tapt for hotellet.

I tillegg var det antagelig flere som lot være å ta den spontane fjellturen mange legger ut på i siste liten.

– Jeg har full forståelse for at det er vanskelig å melde været, og at det handler om å spå. Men jeg synes det er rart – og litt frustrerende – at det går an å ta så feil, sier Berge.

Det kom riktignok litt regn i området utover ettermiddagen, men mindre enn det som var meldt.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga i Meteorologisk institutt beklager at han og kollegaene bommet på værmeldingen fredag.

– Det er kjedelig å ta feil, men det hender jo dessverre at været blir annerledes enn det vi varsler. Derfor prøver vi som regel å uttrykke en viss usikkerhet, for en værprognose vil aldri være helt sikker, sier Haga.

Det samme med klimavarslene?

Meteorologene melder ikke bare om været det neste dager. De har i senere år også tatt på seg oppgaven med å forklare hvordan klimaet vil utvikle seg flere år, ofte flere tiår frem i tid.

Men de forbehold man hevder å ta når det gjelder morgendagens vær, de er gjerne fraværende når det gjelder fremtidens klima.

De fagfolkene som rett som det er bommer på værmeldingene, er underlig nok bortimot skråsikre på hvordan dette vil utvikle seg langt inn i fremtiden.

Blant annet har flere meteorologer stått sentralt i å avgi varslene om den såkalte grønne vinteren vi nå for lengst skulle ha både her i landet og de fleste andre steder i verden.

Både snø og skiføre skulle bli borte allerede for mange år siden, og per i dag skulle det knapt være et snøfnugg å se noe sted.

Dette har selvfølgelig blitt en skivebom, i likhet med værmeldingen i Sirdal.

Mange synes kanskje det da burde være på sin plass med en viss ydmykhet og selvkritikk i de meteorologiske fagmiljøene som har bommet så åpenbart i sine klimaprognoser. Hva med å innrømme at dette er det umulig å si noe om?

Samtidig bør antagelig pressen og andre være noe mer kritiske neste gang meteorologer uttaler seg om klimaet i 2050.

Les også: 

Nye snørekorder mange steder: – Det skal komme enda mer


Bestill fra Document i dag:

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.