Nytt

På Åndalsnes i Rauma kommune har det blitt satt ny varmerekord for januar med hele 18,6 grader. Her fra det mye omtalte fjellpartiet Veslemannen, ikke langt fra Åndalsnes. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix

Torsdag ble det satt to nye varmerekorder i Norge for januar. Først ut var Åndalsnes med 18,6 grader, men kun en time senere kontret Sunndalsøra med 19 grader.

– Når det er så sterk fønvind som nå blir det spennende å se om vi kan komme enda høyere eller om dette var maks, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Rekorden som først ble slått med 18,6 grader på Åndalsnes torsdag, har stått siden 1989. Da ble det i januar målt 17,9 grader i Tafjord på Sunnmøre.

– Det er som en fin sommerdag i Nord-Norge, sier Granerød.

– De kan ta på seg shortsen nå i morgentimene, så får vi se hvor lenge temperaturen er så høy.

Varmt flere steder

Hos tidligere rekordholder Tafjord er det målt 17,7 grader torsdag morgen.

–De stedene har ofte høye temperaturer. Det er en fønvindeffekt som gjør at luften varmes opp når den kommer ned igjen fra fjellet, sier Granerød.

Han forteller at de tidligere varmerekordene har blitt satt mot slutten av januar.

– Det har også vært andre år der vi har opp mot 16–17 grader i disse områdene, men det er første gang vi måler over 18 grader på denne tiden. Det er absolutt en rekord å ta med seg videre, mener Granerød.

Ifølge meteorologen vil «sommerdagen» vedvare så lenge vinden varer.

– Den kommer til å gi seg noe utover dagen. Det betyr nok at temperaturen også vil gå sakte, men sikkert, nedover. Men det vil absolutt bli en mild og varm dag i dette området.

Tror det blir mildvær til slutten av mars

For mange nordmenn har det vært en mild og våt vinter hittil. Skal vi tro klimaforskerne er det mye som tyder på at dette vil fortsette også fremover.

– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter fram til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UiB til NRK.

Han peker på global oppvarming som en årsak for at vintrene blir mildere i Norge.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: