Kinas største provins satte ny kulderekord for desember med minus 45 grader.

Kinesiske meteorologer trengte fredag sitt beste termometer for å måle temperaturforskjellene i landet.

I Kinas største provins, Xinjiang, ble det fredag morgen registrert minus 45,4 grader, noe som er ny kulderekord for provinsen i desember.

Ved temperaturer under 20 grader er det ubehagelig og vanskelig å oppholde seg utendørs, og for de fleste er det vanskelig å forestille seg temperaturer under 40 grader.

Xinjiang ligger nordvest i Kina, og enda kaldere var det i byen Wuma nordøst i Kina. Her nådde termometeret minus 46,6 grader.

Kulderekorden i Kina er minus 52,3 grader målt 31. januar 1969. Rekorden ble målt i Mohe, som ligger 300 kilometer nord for Wuma.

I Xinjiang var gradestokken i februar 1962 nede i minus 51,5 grader.

Sprengkulde til tross – NTB melder om global varmerekord for november

De kraftige kuldegradene nordvest i Kina står i sterk kontrast til fredagens målinger på den kinesiske øya Hainan.

Nær Kinas sørligste by Sanya ble det målt 33,4 grader fredag ettermiddag.

Kina er et stort land med nesten 4000 kilometer mellom nord og sør, så store temperaturforskjeller er vanlig, men så mye som 80 graders forskjell er uvanlig.

Dette kan selvsagt klimaekstremister utnytte ved å kun peke på de varmeste stedene, og vise til en samlet global temperatur.

Europa er ikke noe unntak og kontinentet har omtrent samme avstand mellom nord og sør som Kina.

På Kypros ble det målt 23 grader i ettermiddag og i Sverige ble det målt -37 grader fredag morgen, så her har temperaturforskjellen vært 60 grader.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.