Indias statsminister Narendra Modi ønskes velkommen med en blomsterkrans under et valgkampmøte i Mumbai den 19. januar 2023, der lokalvalg står for døren. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB.

India har verdens største befolkning, og blir snart verdens tredje største økonomi. Landet lar seg ikke diktere og samarbeider gjerne med Russland. Indias statsminister Narendra Modi har også globale ambisjoner. Kort sagt ser vi et mer ambisiøst og selvsikkert India som trer frem på den geopolitiske scenen.

Demografi

India er nå verdens mest folkerike land. Overslag fra World Population Review viser at landet på slutten av 2022 hadde 1,417 milliarder innbyggere, mens Kina i januar i år rapporterte at de hadde 1,412 milliarder, opplyser Bloomberg.

Det er 5 millioner mer enn 1,412 milliarder, som ble rapportert fra Kina på tirsdag, da myndighetene der annonserte den første nedgangen i folketall siden 1960-tallet.

Etter hvert som befolkningen har blitt bedre utdannet, har fødselsraten gått ned og er nå på to barn per kvinne i gjennomsnitt, litt for lavt til å opprettholde folketallet. Men India har en ung befolkning – to tredeler er under 35 år – slik at befolkningen likevel vil fortsette å vokse i noen år fremover.

Økonomi

Dette betyr at India har mange i arbeidsdyktig alder, og landet kan bli verdens tredje største økonomi på slutten av tiåret. De vil da passere Japan og komme etter USA og Kina. (Eller kanskje rekkefølgen blir Kina og USA på det tidspunktet?)

Dette gir India ny selvsikkerhet. Investorer ser forbi Kina og mot India. Ny produksjon kommer i gang, inkludert viktige industrier som mobiltelefoner og halvledere.

South China Morning Post skriver:

«India står på spranget til store forandringer», sier Nandan Nilekani, en av grunnleggerne av Infosys, som er et av landets største teknologitjenesteselskaper.

«Folk lurer på hvilken annen plass i det neste tiåret hvor det vil være like lurt å investere som her. Jeg har ikke sett slik interesse for India på 15 år.»

India vil heller etterligne den østasiatiske modellen med å satse på nasjonal industri fremfor en modell med frihandel som i Vesten.

Geopolitikk

Geopolitisk ønsker India å innta en nøytral plass, men likevel vise at de er en stormakt som man må forholde seg til. De vil ikke la seg diktere av øst eller vest, de vil stake ut sin egen kurs.

Slik forholder de seg da også når det gjelder krigen i Ukraina. De legger mer skyld på NATO og USA enn på Putin. De ser på USA som en større trussel enn erkerivalen Pakistan. Men den største trusselen av alle er Kina.

I en multipolar verden har Indias omfavnelse av den gylne middelvei styrket bildet av en nasjon «som alle er interessert i å ha gode forbindelser med», sier Kenneth Juster, en tidligere amerikansk ambassadør til India.

«India posisjonerer seg og bruker presidentskapet i G20 til å gjøre det, som en bro mellom øst og vest, og nord og sør», sier han. «Mange selskaper føler at gitt Indias størrelse, dets unge befolkning og dets store styrke i internasjonale saker, så er India plassen hvor man bør være.»

Tilstede også i Arktis

India vil, som Kina, gjøre seg gjeldende i nordområdene, rapporterte High North News allerede i desember 2021. De ønsker å kjøpe olje og gass og være med på forskningsbaserte prosjekter der.

Strategiske klimaundersøkelser i polområdene er en nøkkelinteresse for India. Dette kommer til uttrykk i at de har etablert to stasjoner på Svalbard, Himadri og IndArc. Himadri er Indias første permanente, arktiske forskningsstasjon. IndArc er et fortøyd undervannsobservatorium. I Antarktis etablerte India et tverrfaglig, vitenskapelig program for polar- og havundersøkelser for 40 år siden.

Økt samarbeid med Russland

Høsten 2021 kom den første lasten med flytende naturgass (LNG) fra Novateks Yamal-anlegg via Den nordlige sjørute til den indiske havnebyen Dabhol. Sanksjonene knyttet til invasjonen i Ukraina har tvunget Russland til å selge olje til land i Øst- og Sør-Asia til – foreløpig – rabatterte priser. Og India er en av kjøperne.

Etter hvert ønsker India å samarbeide med Russland om å bygge en kabel over land til å frakte olje til India. Denne kalles North-South Transport Corridor (INSTC). Den nordlige sjørute er de ikke så veldig interessert i.

Store ambisjoner, problemer til tross

Det hører også med til historien at India er et demokrati og har vært et selvstendig land i 75 år. Men landet sliter med store miljøproblemer, blant annet mangel på rent vann og fungerende kloakksystem. Den voksende industrien slipper ut mye giftig avfall, og mange dør på grunn av luft- og vannforurensning.

Blant de som styrer, er likevel optimismen til stede. I anledning 75-årsjubileeet i fjor høst anmodet statsminister Narendra Modi nasjonen om å strebe etter ikke noe mindre enn å «dominere verden».

I visse andre statslederes munn ville dette utsagnet ha hørtes truende ut, men bemerkelsesverdig nok ikke når det kommer fra Modi. Inntrykket er at India vil dominere verden via handel, forskning, vitenskap og kultur. India vil bli et land man må regne med, det er tydelig.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.