Det tok mindre enn to uker for det franske multinasjonale firmaet TotalEnergies å sette et massivt grønt hydrogenprosjekt med Adani Group på vent etter at det indiske konglomeratet ble rystet av påstander om svindel.

Avtalen, som er en del av en plan der milliardæren Gautam Adanis energivirksomhet skulle ha investert 50 milliarder dollar i løpet av det neste tiåret i det såkalt utslippsfrie drivstoffet, er dermed i fare, skriver Bloomberg.

Det er usannsynlig at nedturen vil være begrenset til Adani-imperiet. Bråket om forretningspraksisen til gruppen – som ble en av landets største investorer i fornybar energi etter å ha utvidet fra transportinfrastruktur – betyr at det mest sannsynlig vil bli større granskning av indisk eierstyring og selskapsledelse over hele linjen.

Investeringene i energiomstilling i India henger allerede etter andre store nasjoner, og nå øker kapitalkostnadene etter hvert som de globale rentene stiger, mens Inflation Reduction Act skaper flere muligheter for investorer i ren energi i USA og dets frihandelspartnere.

Alt dette skaper problemer for statsminister Narendra Modis mål om å sette India i spissen for klimatiltak.

– Markedene håndhever disiplin på selskaper, inkludert Adani, for å redusere gjeld og få inn egenkapital, sa Shashank Krishna, en London-basert partner i advokatfirmaet Baker Botts, som gir råd til klienter om energi- og infrastrukturavtaler.

– Noen prosjekter som er på grensen til å være økonomisk levedyktige eller som kanskje ikke har en sterk forretningsmessig begrunnelse, må skrinlegges eller reduseres i størrelse, fortsatte han.

Den økende motgangen i overgangen til ren energi gjør regjeringens mål om å tredoble kapasiteten for ren elektrisitet innen utgangen av tiåret mindre oppnåelig. New Delhi ønsker å øke dagens 169 gigawatt til 500 innen 2030, og øke sin andel av totalen fra 41 prosent til nesten to tredjedeler.

Hvis India ikke når dette målet, vil verdens tredje største utslippsland bli tvunget til å fortsette å bruke kull.

Røyk stiger opp fra et kulldrevet stålverk i landsbyen Hehal nær Ranchi, i den østlige delstaten Jharkhand, 26. september 2021. India må komme opp med 900 milliarder dollar i løpet av de neste 30 årene for å bevege seg bort fra kullgruver og termiske anlegg, sa en tenketank i New Delhi i en rapport torsdag 23. mars 2023. Foto: AP/Altaf Qadri

Det er dårlige nyheter for en indisk økonomi som håper å lokke til seg investeringer fra multinasjonale selskaper som er under press for å avkarbonisere sine forsyningskjeder.

Selv om India installerte 15 GW netttilkoblet vind- og solenergikapasitet i 2022, 44 prosent mer enn i 2021, er det fortsatt langt unna det som trengs for å nå 2030-målet. Og illevarslende nok for Modi viste det seg allerede før Adani-krisen å være vanskelig å øke investeringsnivået betydelig.

Investeringene i distribusjon av fornybar energiteknologi økte med rundt 4 prosent til 11,5 milliarder dollar i India i 2022, men det er fortsatt lavere enn en nylig topp på 12,7 milliarder dollar i 2017, ifølge data samlet av Bloomberg. Det er også en brøkdel av totalt 274 milliarder dollar i Kina og 49,5 milliarder dollar brukt i USA.

– Skatteinsentiver som Inflation Reduction Act trekker til seg mye kapital som potensielt kunne ha funnet veien til India, sier Anita George, medgrunnlegger av Edhina Capital, et indisk private equity-selskap som ønsker å investere i ren energi, mobilitet, grønne bygninger og resirkuleringsmuligheter.

– Det har lagt en demper på alle fremvoksende markeder, ikke bare India, konstaterte hun.

India arrangerer første ismaraton for å markere klimaendringer – utøverne advares mot ekstrem kulde

Indias ustabile politiske miljø – med importavgifter, rettskjennelser og tvil om hvorvidt de statlige kraftselskapene vil oppfylle sine forpliktelser til å kjøpe elektrisitet, får også internasjonale investorer til å nøle. Indiske prosjekter må tilby langt høyere avkastning enn i mindre risikofylte destinasjoner for å kompensere for usikkerheten.

– Fra en global investors perspektiv virker forholdet mellom risiko og avkastning i India i dag litt ute av balanse, sier Pramod Kumar, leder for investeringsbankvirksomheten i Barclays Bank India.

– Hvis indiske prosjekter tilbyr en avkastning på egenkapitalen på 11 til 12 prosent og gjeld på 8 prosent, sier folk globalt at med tanke på inflasjonseffekten, virker disse avkastningene noe lave, la han til.

For å nå målet om netto nullutslipp i 2070 trenger India investeringer på 160 milliarder dollar årlig i energisektoren fram til utgangen av 2030, ifølge Det internasjonale energibyrået, omtrent det tredobbelte av dagens nivå.

Med en industri som er sterkt avhengig av en håndfull lokale milliardærer, samt økende hindringer for internasjonale investorer, er det vanskelig å se for seg at India kan tiltrekke seg så mye finansiering uten en aggressiv innsats fra regjeringen i New Delhi for å forbedre de politiske rammene.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.