Tross kulda i Norge ble den globale varmerekorden for november slått med stor margin. 2023 blir det varmeste året som noen gang er registrert, ifølge forskere.

Det skriver NTB og kommer med de nye tallene fra EUs klimaovervåkingstjeneste samtidig som klimatoppmøtet i Dubai er i full gang.

Nyhetsbyrået skriver at november var den sjette måneden på rad med temperaturer på rekordhøye nivåer. «På samme måte som i september og oktober var marginen til forrige rekord svært stor».

Dermed er det ikke lenger noen tvil om hva fasiten blir for 2023 samlet sett, ifølge C3S.

– 2023 er det varmeste registrerte året i historien, sier C3S’ visedirektør Samantha Burgess i en uttalelse.

Dette skal bekymre klimaforskerne.

Den globale snittemperaturen forrige måned var 0,32 grader høyere enn forrige novemberrekord fra 2020. I denne sammenhengen er det en svært stor margin, skriver NTB.

Også i havet var det ifølge klimaforskerne rekordvarmt i november. De store temperaturhoppene de siste månedene har uroet forskerne, og noen frykter at den globale oppvarmingen nå går raskere enn ventet, mens andre forskere er uenige og mener utviklingen i grove trekk er i tråd med prognosene.

C3S-sjef Carlo Buontempo sier oppvarmingen vil fortsette så lenge mengden klimagasser i atmosfæren fortsetter å øke. Hetebølger, tørkeperioder og andre konsekvenser av klimaendringene ventes også å forverre seg, mener klimaforskere.

De internasjonale klimaforhandlingene har pågått i nesten 30 år, og en del land har klart å kutte sine klimautslipp. Likevel har de globale utslippene så langt fortsatt å øke, og  foreløpige tall fra Global Carbon Project tyder på at økningen i CO2-utslippene i år blir på 1,1 prosent, avslutter NTB.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.