Juni 2024 var den varmeste juni måned som hittil er registrert. Tolv måneder på rad har temperaturen ligget 1,5 grader over førindustrielt nivå, ifølge forskere.

Iskalde nordmenn kan lese at det også er trettende måned på rad med varmerekord, ifølge rapporten fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S.

– Dette er mer enn en statistisk merkverdighet, og det fremhever et stort og vedvarende skifte i klimaet vårt, sier Carlo Buontempo, som leder klimaovervåkingstjenesten, ifølge NTB.

Årets juni måned ligger 0,67 grader høyere enn juni i fjor, som var den varmeste junimåneden hittil, hevdes det.

For vanlige mennesker som lever både i Norge og i andre land, er det vanskelig å forstå klimaforskerne som hevder at i de siste tolv månedene var gjennomsnittstemperaturen på jorden den høyeste som noen gang er registrert.

Slik kjennes det ikke ut for den stakkaren som med et trist blikk forsøker å få fyr på regnvått grillkull i 10 varmegrader.

Men klimaforskeren står på sitt.

– Selv om denne spesifikke serien med ekstremtemperaturer på et tidspunkt skulle ta slutt, kommer vi til å oppleve nye rekorder etter hvert som klimaet stadig blir varmere. Det er uunngåelig, med mindre vi slutter å tilføre klimagasser til atmosfæren og til havene, sier Buontempo.

EUs klimaovervåkingstjeneste kommer med flere «mot normalt» enn hva en Leif Juster kunne ha klart selv på steroider og med godt humør.

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.