«Det er nesten sikkert at 2023 til 2027 vil bli den varmeste femårsperioden som noensinne er registrert», advarte FN på onsdag.

FN hevder dette «ettersom drivhusgasser og El Niño til sammen får temperaturene til å skyte i været».

De globale temperaturene ligger an til å overskride det «ambisiøse målet» som er fastsatt i klimaavtalen fra Paris.

«Det er to tredjedels sjanse for at ett av de neste fem årene vil gjøre det», sier FNs meteorologiorganisasjon (WMO).

De åtte varmeste årene som noensinne er registrert, var alle mellom 2015 og 2022 – men temperaturene forventes å øke ytterligere etter hvert som klimaendringene akselererer, mener WMO.

– Det er 98 prosents sannsynlighet for at minst ett av de neste fem årene, og femårsperioden som helhet, blir den varmeste som er registrert, sier WMO.

I Paris-avtalen fra 2015 ble landene enige om å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» 2 grader over gjennomsnittet målt mellom 1850 og 1900 – og om mulig under 1,5 grader.

Den globale gjennomsnittstemperaturen i 2022 var 1,15 grader over gjennomsnittet mellom 1850 og 1900.

Faktasjekk av klima­aktivismen fra Faktisk.no

WMO sa at det var 66 prosent sjanse for at årlige globale overflatetemperaturer vil overstige 1,5 grader C over førindustrielle nivåer i minst ett av årene fra 2023 til 2027, med et spenn på 1,1 til 1,8 grader C for hvert av disse fem årene.

Uutforsket territorium
Selv om dette ikke betyr at verden permanent vil overskride Paris-referansen, «slår WMO alarm om at vi vil bryte 1,5 grader C-nivået på midlertidig basis med økende hyppighet», ifølge byråets sjef Petteri Taalas.

– En oppvarmende El Niño forventes å utvikle seg i de kommende månedene, og dette vil sammen med menneskeskapte klimaendringer presse de globale temperaturene inn i ukjent territorium, sa han.

– Dette vil få vidtrekkende konsekvenser for helse, matsikkerhet, vannforvaltning og miljø. Vi må være forberedt, la han til.

El Niño er den storstilte oppvarmingen av overflatetemperaturen i det sentrale og østlige Stillehavet. Værfenomenet inntreffer normalt hvert annet til syvende år.

Forholdene svinger mellom El Niño og den motsatte La Niña.

WMO sa tidligere i mai at sjansene for at El Niño utvikler seg, var 60 prosent innen utgangen av juli og 80 prosent innen utgangen av september.

Vanligvis øker El Niño de globale temperaturene året etter at den utvikler seg – som i denne syklusen vil være 2024.

Til tross for den avkjølende effekten av La Niña i store deler av de siste tre årene, har de åtte varmeste årene som er registrert, alle vært fra 2015 og utover, med 2016 som det varmeste, hevder WMO.

Fjorårets nobel­pris­vinner i fysikk: – Det finnes ingen klima­krise

De hevder også at den globale gjennomsnittstemperaturen på land og i havet nær overflaten har økt siden 1960-tallet.

Storbritannias nasjonale værtjeneste, Met Office, er WMOs ledende senter for årlige til tiårige klimaprognoser.

«Mens det er 66 prosent sjanse for at ett år mellom 2023 og 2027 vil overstige terskelen på 1,5 grader, er det nå 32 prosent sjanse for at hele femårsgjennomsnittet vil gjøre det», ifølge Met Office.

– De globale gjennomsnittstemperaturene forventes å fortsette å øke, og føre oss lenger og lenger bort fra det klimaet vi er vant til, sier Met Office-ekspert Leon Hermanson.

Temperaturene i 2023 vil «sannsynligvis» være høyere enn gjennomsnittet fra 1991 til 2020 i nesten alle regioner bortsett fra Alaska, Sør-Afrika, Sør-Asia og deler av Australia, sier WMO, som også må innrømme at deler av det sørlige Stillehavet sannsynligvis vil være kjøligere enn gjennomsnittet.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.