Sakset/Fra hofta

NTBs dekning av klimaproblematikken er så tendensiøs og uetterrettelig at den ikke kan kalles for noe annet enn en ren solformørkelse. Foto: @Roy Vestfjord

Når NTB torsdag sender ut en lengre sak med tittelen: «FN-organisasjon frykter global oppvarming på 1,5 grader innen fem år», så er det i beste fall en grov forvrenging av fakta. Man kunne også kalle det en løgn.

NTB har sendt ut tre versjoner av denne saken i dag, torsdag. De to første versjonene bar tittelen: «FN-organisasjon advarer om enda varmere temperaturer«, noe som i og for seg er riktig. Men så, kl 10:05 kom denne versjonen:

Skjermdump fra NTBs nyhetsserver.

NTB sender sine artikler ut til store og små nyhetsmedier over hele Norge. Enten du leser Dagbladet, resett, iTromsø eller andre aviser, så er det stor sjanse for at det vil gå kaldt nedover ryggen din når du leser de brennhete overskriftene. Det være seg enten den er NTBs egen, eller jazzet opp, slik Dagbladet har gjort:

Skjermdump, Dagbladet.no, 09.07.20

Vi vet at mange mediekonsumenter, også noen av de som leser Document, skumleser titler og muligens ingresser. Det er en risikosport. Da går man glipp av nyanser man trenger for å holde seg fullt informert. Nå sier ikke vi at resten av NTBs sak er like uetterrettelig som tittelen. For leser man lenger ned i det vi journalister kaller brødteksten ser man følgende:

Det er 20 prosent sannsynlighet for at den globale gjennomsnittstemperaturen i ett av de neste fem årene vil være 1,5 grader over førindustriell tid, ifølge prognoser fra FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Lenger ned i teksten finner vi følgende referanse til BBC:

Tidligere studier har anslått at det er 10 prosent sannsynlighet for at 1,5 grader blir brutt på kort sikt, mens det nå er satt til 20 prosent, påpeker BBC.

Ladede ord

Ordene man velger å bruke i titler eller oversettelser er sjelden tilfeldig valgte, og ingen må tro at NTB, WMO, BBC eller andre mendieaktører serverer objektive sannheter. Slike sannheter finnes ikke i klimadebatten. Alle, sikkert også vi, vender og dreier ord til å passe vårt eget narrativ. Men, vi er åpne om det. De fleste av våre klimarelaterte saker, for eksempel, publiseres som ‘Kommentar‘, ‘Sakset/Fra hofta‘ eller under vignetten ‘Debatt‘.

NTB tar ingen slike forbehold. De klarer derfor å få (våre uthevelser):

It is unlikely (~20% chance) that one of the next 5 years will be at least 1.5°C warmer than
preindustrial levels, but the chance is increasing with time.

Det er lite sannsynlig (~ 20% sjanse) at ett av de neste 5 årene vil være minst 1,5 ° C varmere enn førindustrielle nivåer, men sjansen øker med tiden. (UK MetOffice)

til å bli:

«FN-organisasjon frykter global oppvarming på 1,5 grader innen fem år»

Pass på hva du leser, og hvor du leser! Ikke la andres solformørkelser formørke ditt syn på verden!