Det globale havnivået stiger mer enn dobbelt så raskt som det gjorde i det første tiåret med målinger i 1993-2002, og nådde et nytt rekordhøyt nivå i 2022, sier Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Ekstrem bresmelting og rekordvarme i havet – som får vannet til å utvide seg – bidro til en gjennomsnittlig økning i havnivået på 4,62 mm i året mellom 2013 og 2022, sa WMO i en stor rapport som beskriver «klimaendringenes ødeleggelser».

Det er omtrent det dobbelte av tempoet i det første tiåret som er registrert, 1993-2002, noe som fører til en total økning på over 10 cm siden begynnelsen av 1990-tallet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Havisen i Antarktis falt til sitt laveste nivå noensinne, og smeltingen av noen europeiske isbreer var bokstavelig talt rekordhøy, sier WMO.

WMOs generalsekretær Petteri Taalas sa på en pressekonferanse:

– Vi har allerede tapt kampen mot smelting av isbreer og havnivåstigning, så det er dårlige nyheter. Det er fordi det allerede er sluppet ut så høye nivåer av klimagasser at vannet vil fortsette å stige i «tusenvis av år», sa han.

FNs klimaekspert: – Klima­endringene er en direkte trussel mot grunn­leggende menneske­rettigheter

WMO sier at stigende havnivå truer enkelte kystbyer og selve eksistensen til lavtliggende stater som øya Tuvalu, som planlegger å bygge en digital versjon av seg selv i tilfelle den blir oversvømt.

– Denne rapporten viser at konsentrasjonene av klimagasser i atmosfæren nok en gang når rekordhøye nivåer, noe som bidrar til oppvarming av land og hav, smelting av innlandsis og isbreer, stigende havnivå og oppvarming og forsuring av havene, sier Taalas.

Årsrapporten viste også at havisen i Antarktis trakk seg tilbake til rekordlave nivåer i juni og juli 2022.

Rapporten hevder også at rundt 15 000 mennesker døde under «hetebølgene» i Europa i 2022.

Taalas sa at slike ekstreme værmønstre vil fortsette inn i 2060-årene uansett hva vi gjør for å redusere utslippene. Men han sa at det fortsatt var en sjanse til å snu utviklingen etterpå.

– Den gode nyheten er at vi vil være i stand til å fase ut denne negative trenden og til og med nå grensen på 1,5 grader, sa han, og viste til mer ambisiøse klimaplaner fra G-7-landene som kan gjøre det mulig for verden å nå Paris-målet fra 2015.

Samlet sett sa WMO at 2022 ble rangert som det femte eller sjette varmeste året som er registrert, med en global gjennomsnittstemperatur på 1,15 grader over det førindustrielle gjennomsnittet, til tross for den avkjølende effekten av en treårig La Niña-klimahendelse.

Klimaforskere har advart om at verden kan slå en ny gjennomsnittstemperaturrekord i 2023 eller 2024, drevet av klimaendringer og den forventede tilbakekomsten av oppvarmende El Nino-forhold.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.