Fra ENELs kullkraftverk ved Torre Valdaliga ikke langt fra Civitavecchia. Foto: Roberta Krasnig / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons.

For å gjøre Italia uavhengig av importert gass fra Russland planlegger den italienske regjeringen å la fire-fem av landets sju kullkraftverk produsere strøm med maksimal kapasitet i inntil to år, melder italienske medier.

Takket være økt gassimport fra andre leverandører har Italias avhengighet av russisk gass sunket fra 40 prosent til 18 prosent, og med installasjonen av to flytende LNG-terminaler utenfor Piombino og Ravenna vil andelen synke til 10 prosent, skriver Il Sole 24 Ore.

Den resterende andelen planlegges imidlertid ikke eliminert ved hjelp av drakoniske sparetiltak. Snarere vil regjeringen simpelthen invitere allmennheten til å senke innetemperaturen i vinter til 19 grader både i private hjem, på arbeidsplasser og – med noen unntak – i offentlige institusjoner, og ellers oppfordre til sunn fornuft, opplyser den italienske næringslivsavisen.

For å erstatte gassen som den relative normaliteten ville krevd, og som kanskje ville ha tilsvart opp mot 6 milliarder kubikkmeter gass, tyr altså den italienske regjeringen til kullkraft.

Ifølge Il Giornale er klima- og energiminister Roberto Cingolani rede til å utstede et dekret som beordrer full produksjon ved kullkraftverkene til ENEL i Torre Valdaliga og Brindisi, til A2A i Monfalcone og til Ep Produzione i Fusina – om nødvendig også ved ENELs kullkraftverk i Termini Imerese. Av de sju kullkraftverkene i Italia regner man altså å ta fire eller fem i full bruk i to år.

For Cingolani skal det være helt uaktuelt å ty til rasjonering av gass for næringslivet, skriver Il Sole 24 Ore.

Den italienske regjeringen gjør ikke noe større nummer av denne massive gjenopplivingen av kullkraften, som vil resultere i økte CO2-utslipp og dermed uunngåelig blir en rød klut for klimaaktivister. Men deres hjertesak fremfor noen, altså massive reduksjoner i CO2-utslippene, synes å ha kommet i andre rekke med energikrisen.

Det er valg i Italia den 25. september, der det som nå er Mario Draghis forretningsministerium, forventes å bli erstattet av en regjering utgått fra de tre største partiene på høyresiden. En slik regjering ville neppe omgjøre planene om kullkraft av klimapolitiske hensyn.

For Norges regjering er «klimamålene» fremdeles høyt prioritert, og energiminister Terje Aasland (Ap) står fast ved at olje- og gassinstallasjonene på den norske sokkelen skal elektrifiseres.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.