Fra energiselskapet ENELs kullkraftverk i Civitavecchia. Foto: Alfredo D’Amato / Roberta Krasnig / Flickr / Wikimedia Commons (cc-by-2.0).

Italias regjering har besluttet å sette de fire kull­kraft­verkene i Civita­vecchia, Brindisi, Monfalcone og Fusina i full drift med sikte på maksimal strøm­produksjon for å redusere avhengigheten av gass fra Russland.

Regjeringen, som hadde åpnet for denne muligheten like etter invasjonen av Ukraina, ventes å kunngjøre vedtaket mandag, melder Adnkronos. Mer enn to års drift av kull­kraft­verkene håper man ikke vil bli nødvendig, sier sentralt plasserte kilder i regjerings­apparatet til det italienske nyhetsbyrået.

Italia importerte i fjor 29 milliarder kubikkmeter gass fra Russland, og med de fire kullkraftverkene i full drift reduseres det årlige importbehovet med 3 milliarder kubikkmeter.

For regjeringen er baksiden av medaljen at Italias CO2-utslipp vil øke til tross for ambisjonene om å redusere dem til under halvparten innen 2030.

For å redusere avhengigheten av russisk gass ytterligere, har Italias regjering inngått avtaler om økt levering av gass fra Kongo, Angola, Mosambik, Algerie og Qatar.

Med vedtaket som ventes mandag, vil regjeringen også forenkle de byråkratiske prosessene for utbygging av fornybar energi som sol- og vindkraft.

Regjeringen gir imidlertid ingen nye løfter om økt strømstøtte til husholdningene i denne omgang, opplyser Adnkronos.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.