Davide Gomiero. Stillbilde: ATZ Attrezzature Zootecniche / YouTube.

Bøndene lever tett på jorden og kultiverer og pleier den, men behandles likevel som kriminelle forurensere, sier den italienske bonden Davide Gomiero.

En helt vanlig bonde er han ikke. Gomiero er også en medie­personlighet og influenser, som har deltatt i reality-tv på gård og har 375.000 følgere i sosiale medier, hvor han taler landbruks­bransjens sak og får unge til å satse på en fremtid der.

Selv skal han onsdag slutte seg til en bonde­protest i Verona der hundrevis av traktorer ventes å komme til en stor inter­nasjonal landbruks­messe der Italias landbruks­minister vil være tilstede, sier han i et intervju med Corriere del Veneto, som er et lokalt bilag til storavisen Corriere della Sera i den nordøstlige Veneto-regionen i Italia.

Før var bøndene bekymret for været, men i dag er det økte kostnader, byråkratiet og «grønne regler» som skaper de største problemene, og det forstår ikke myndighetene, sier Gomiero.

Hva mener De?

Saken er at de som lager reglene neppe har vært på et jorde noen gang. Det virker som om de anstrenger seg for å gjøre det komplisert for oss.

Kostnadene er fordoblet siden tiden før koronaviruset, forklarer Gomiero.

Hvilke konsekvenser får det?

Landbruksbedriftene legger ganske enkelt ned. En gang kunne også pensjonister som hadde et jorde i nærheten av hjemmet, dyrke jorden på fritiden. […] I dag er det økonomisk umulig. De største brukene klarer seg, men for de små og mellomstore er kostnadene av og til så overdrevent høye at det rett som det er ikke finnes noe alternativ til nedleggelse.

Reporteren innvender at drivstoff­subsidiene ikke er fjernet. Nei, men for meg er de redusert med 40 prosent, repliserer Gomiero.

Hvordan oppfatter dere disse tiltakene?

Alt skyldes et forsøk på å dytte tingene i grønn retning. Men man må kjenne til landbruks­bransjen for å innføre seriøse tiltak. Overgangen til elektrifisering er bare prat. En elektrisk traktor kan brukes til å pløye en kjøkkenhage som man kultiverer i helgene. I dag finnes det ikke ordentlige maskiner. Den som jobber, vet det.

Dere er svært sinte.

Så klart! Vi blir behandlet som kriminelle forurensere. Ingen forstår at bøndene derimot lever tett på jorden, de kultiverer, kontrollerer og pleier den.

Den skammen føyes til skaden på bøndenes økonomi, som til syvende og sist er den viktigste kampsaken.

Bestemmelsene som gjelder såkalt biologisk landbruk gir heller ingen mening, forklarer Gomiero: Man stiller krav til innen­landske produsenter, men importerer varer fra andre kontinenter som ikke er i nærheten av å oppfylle dem.

Bøndenes protester i Italia har hittil vært sporadiske, skapt få forstyrrelser og ikke kommet høyt på den politiske agendaen. Men dersom et italiensk bonde­opprør slår ut i full blomst, slik det har gjort i Nederland, Tyskland og Frankrike, kan det skape en delikat situasjon for regjeringen.

Både statsminister Giorgia Meloni og landbruks­minister Francesco Lollobrigida har vært populære skikkelser i Coldiretti, som er den største landbruks­organisasjonen i Italia, blant annet for forbudet mot syntetisk kjøtt og marginaliseringen av næringsmidler produsert med insekter. Meloni er også flittig til å vise offentlig stolthet over italiensk landbruk og gastronomi.

Men i «det grønne skiftet» er handlings­rommet begrenset for EUs medlemsland, med mindre de erklærer unionens klimavanvidd krig. Den tiden er kanskje ikke hell fullmoden ennå, og for Meloni ville det enkleste være om Emmanuel Macron tok den støyten. Den franske presidenten har allerede signalisert at unionen ikke må pushe på for mye, men noen krig har han ikke erklært.

Gomiero slåss for et aldri monotont yrke under åpen himmel som han elsker, og i tillegg har talent for å kommunisere skjønnheten ved både i ord, bilder og video. Han fremhever hvor stolt han er av å ha inspirert unge mennesker til å følge i hans fotspor. «Gleden ved å se at det jeg har sådd, vokser, er alt», sier han til Corriere del Veneto.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.