Det spanske Policía Nacional har arrestert fem pakistanske statsborgere i Catalonia og Andalusia. De har via sosiale nettverk oppfordret til å myrde myrde de som deltar i demonstrasjoner mot islam, ifølge det spanske innenriksdepartementet.

De arresterte er alle i tyveårene. De er ikke medlemmer eller sympatisører av islamsk stat (ISIS) eller Al Qaida, derimot av en radikal islamistisk gruppe i Pakistan, Tehreek- e-Labbaik Pakistan. Gruppen er representert i Pakistans parlament hvor de arbeider for implementering av islamsk lov og henrettelse av blasfemikere.

Det er første gang medlemmer av denne gruppen er blitt arrestert for terror i Spania. Dommer Manuel García-Castellón har besluttet at de skal varetektsfengsles for samarbeide med en terrororganisasjon samt glorifisering og oppfordring til drap.

Etterforskningen som førte til arrestasjonene, startet etter det andre angrepet på Charlie Hebdo i september 2020, satiremagasinet som første gang ble utsatt for jihadistangrep i januar 2015 der åtte medarbeidere ble drept.

I det andre angrepet ble to personer alvorlig skadet og en 25 år gammel pakistaner arrestert. Intensjonen var å angripe Charlie Hebdo for deres beslutning om å trykke Muhammed-tegningene på nytt. Det franske politiets etterforskning fant forbindelser mellom den arresterte Zaheer Hassan Mahmood og Tehreek-e-Labbaik Pakistan.

Arrestasjonen utløste alarm i det spanske antiterrorpoliti ettersom Mahmood hadde kontakter i Barcelona. Politiet satte personen under overvåkning, men kunne raskt stryke ham av listen over mulige terrorister. Derimot utgjorde en tredje person han sto i kontakt med, en fare. Denne personen var svært ung, under tyve, men hadde stor innflytelse på andre pakistanere som han oppfordret til å utøve ekstrem vold.

De som nu er pågrepet benyttet seg av sosiale medier, hovedsakelig profiler på Facebook og TikTok der de spredte audiovisuelt materiale på urdu som berømmet terrorangrep både i Europa og Pakistan.

– De var veldig aktive og hadde mange tilhengere, ikke bare i Spania, men også i land som Frankrike, Hellas og Italia, ifølge kilder i politiet.

Arrestasjonene ble fremskyndet av at deres radikale budskap fikk økende rekkevidde. Det ble ikke funnet våpen eller konkrete planer om å begå terrorangrep, men store mengder jihadistisk materiale fra Den islamske stat med trusler mot Europa og Israel og de betraktet gjerningsmennene bak angrepet mot Charlie Hebdo, brødrene Chérif og Said Kouachi, som helter av islam.

Aksjonen ble gjennomført av politiet i Barcelona i samarbeid med Centro Nacional de Inteligencia og Europol.

Detenidos en Cataluña y Andalucía cinco simpatizantes de un grupo islamista paquistaní por alentar asesinatos

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.