Personer som er blitt rammet av varebilterroren på Las Ramblas i Barcelona, får hjelp av forbipasserende den 17. august 2017. Foto: Giselle Loots / Reuters / Scanpix.

 

Tre personer som skal ha forbindelser til et av medlemmene i den islamistiske terrorcellen som gikk til angrep i Barcelona og Cambrils i august i fjor, er blitt arrestert i Frankrike under en operasjon gjennomført i fellesskap av fransk politi, spanske Guardia Civil og den catalonske politistyrken Mossos d’Esquadra.

Spanias innenriksdepartement opplyser at de tre hadde forbindelser til den arresterte Driss Oukabir, broren til Moussa Oukabir, som ble drept i skuddveksling med politiet i Cambrils, skriver Reuters.

Jihadistenes nettverk viser seg altså nok en gang å være internasjonale, noe den store bevegelsesfriheten i Europa legger opp til.

Terrorangrepene i Catalonia viste klart at jihad-terroren er forblitt en betydelig risiko i Spania også i tiden etter angrepene i Madrid i 2004, og risikoen bekreftes av det faktum at 227 mistenkte jihadister er blitt arrestert siden regjeringen økte risikonivået til nivå 4 i juni 2015.

Den voksende hæren av tikkende jihad-bomber i Europa representerer en langsiktig hodepine for vårt kontinent. Uten beviser kan man ikke holde folk innesperret, og de som blir sperret inne, slipper før eller siden ut.

Den franske journalisten og forfatteren David Thomson fremholder at jihadister sjelden skifter mening, selv om de kan være flinke til å late som. Hvordan skal demokratier i lengden forholde seg et høyt antall indre fiender?

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.