Nytt

To personer som ble rammet av terrorangrepet på Las Ramblas i Barcelona den 17. august 2017 får assistanse av andre personer på stedet. Foto: Giselle Loots / Reuters / Scanpix.

 

Abdelbaki Es Satty, den marokkansk­fødte imamen i Ripoll som var hjernen bak terror­angrepene i Barcelona og Cambrils den 17. august, var informant for Centro Nacional de Inteligencia (CNI). Dette innrømmer kilder i den spanske etterretnings­tjenesten selv, skriver El País fredag ettermiddag.

At sjefterroristen, som døde ved et uhell under eksplosjonen i huset i Alcanar hvor terrorgruppen fremstilte bomber, var etterretnings­­tjenestens informant, er oppsikts­vekkende. Hva skyldtes denne spektakulært manglende evnen til å skille venn fra fiende? En protokoll for samarbeid med straffedømte personer som ikke tar hensyn til hvordan islam fungerer.

Es Satty var nemlig dømt for narkotika­forbrytelser, og han kom i kontakt med jihadister i løpet av de årene (2010–2014) han satt i fengsel i Castellón. Tankegangen hos etterretningen gikk dermed som følger: Gitt at mannen ikke sitter inne for islamterror, men likevel kommer i kontakt med fengslede jihadister, er han egnet til å hjelpe til med å innhente opplysninger om mulige sikkerhets­trusler fra jihadistisk hold.

CNI kunne med fordel ha tenkt over to forhold: For det første er det for muslimer alt annet enn vanntette skott mellom vanlig kriminalitet og jihad, veien kan snarere være kort mellom de to. For det andre har imamer vært nøkkelpersoner når det gjelder å oppildne muslimer i Europa til jihad. Hvordan kunne etterretnings­tjenesten ha sett bort fra disse to hele elementære innsiktene?

 

Kjøp Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.