Nytt

Spansk politi har funnet rester av tre personer i det istykkersprengte huset i Alcanar hvor terrorcellen bak angrepene i Barcelona og Cambrils ser ut til å ha gjort i stand gassbomber, skriver El País. Det er uklart hvor mange av disse som svarer til de tre medlemmene av cellen som hverken er døde eller arresterte.

En av disse tre, som altså kan ligge død blant bygningsrestene, ser ut til å være den ideologiske hjernen bak angrepene i de to katalanske byene: Abdelbaki Es Satty, en 41 år gammel salafistisk imam, som også har brukt andre navn. Han radikaliserte trolig de unge mennene i Ripoll som gjennomførte ugjerningene.

Hans historie blir fortalt av El País, og fragmenter av den er å finne hos Daily Mail og andre, men den kanskje mest komplette kronologiske fremstillingen er å finne i Corriere della Sera. Det viser seg at Es Satty hadde tømt og forlatt boligen sin i Ripoll kort tid før angrepene. Mannen han delte leilighet med, beskriver ham som «en rolig muslim»: Han bad, men snakket aldri om religion.

Es Satty ble født i Tanger i Marokko, hvor han lærte Koranen utenat. Sine første prekener holdt han i moskeen i Tetouan. I 2004 etterlater han kone og ni barn for å dra første gang til Spania, hvor han tar forskjellige jobber. I 2012 ble han arrestert i Valencia for forbrytelser som hadde med ulovlig innvandring å gjøre. I fengsel i Calderon kom han i kontakt med fengslede terrorister som stod bak terrorangrepet i Madrid den 11. mars 2004, der 191 mennesker ble drept. Til Ripoll kommer han i 2014. Etter en tid blir han tilbudt jobben som imam i en ny moské, hvor han utførte sitt virke på en helt upåfallende måte – uten oppfordringer til jihad.

En interessant detalj er det at han under en permisjon av fem måneders varighet i 2015 hadde reist til Brussel for å preke i en moské i utkanten av den belgiske hovedstaden, som er et kraftsentrum for jihad i Europa. Bemerkelsesverdig er det også at det eneste sporet han hadde lagt igjen i leiligheten, var et fotografi av en algerisk moské dedikert til Okba Ben Nafi, som i 670 ble sendt ut av den første kalifen i Nord-Afrika for å spre islam med sverdet. Det er som om Es Satty ville etterlate en signatur.

De unge terroristene hadde ikke for vane å gå ofte i Es Sattys moské, men noen av dem dukket opp ved viktige anledninger. Men den siste tiden hadde de begynt å bli mer innadvendte. Den 17 år gamle Moussa Oukabir begynner å be. Eksakt hvordan radikaliseringen har skjedd, er ikke klart, men sekretæren for den muslimske menigheten hvor imamen preket, Hammou Minhaj, uttaler at Es Satty åpenbart var en mann med to ansikter.

Hvor mange slike hemmelige agenter befinner det seg rundt omkring i Europa?