Stillbilde: Spansk politi / El País.

Spansk politi har onsdag oppløst en jihadist-celle som var klar til angrep, og pågrepet fire personer i Barcelona og Madrid. Et femte medlem av cellen satt i fengsel fra før, opplyser etterforsningskilder til El País.

Politiet besluttet å gå til aksjon da en av jihadistene forsøkte å gå til anskaffelse av en kalasjnikov, skriver den spanske avisen.

Operasjonen er blitt utført i to faser, og de pågrepne «har håndtert våpen og ammunisjon», og cellen ble derfor ansett for å være klart til angrep.

De fem medlemmene av jihadist-cellen er alle av algerisk opphav, og gruppen ble ledet av en mann med kallenavnet «Sheikh» som ble arrestert i Tyrkia i 2016 i et forsøk på å slutte seg til den islamske staten (IS), skriver El País.

Etterforskningen ble innledet sist jul, da et mistenkt IS-medlem kom til Spania, og siden ble arrestert sammen med to andre i Barcelona i januar.

Etterforskerne fant ut at de arresterte hadde hatt hjelp av en person som koordinerte sikkerhetstiltak for nykommerne i Spania, slik at de ikke skulle bli oppdaget av sikkerhetstjenestene.

Andre medlemmer av gruppen var vinningsforbrytere som drev organiserte tyverier fra turister, og siden hadde latt seg radikalisere.

Barcelona og Cambrils, som begge ligger i den spanske regionen Catalonia, var i 2017 åsted for to islamistiske terrorangrep, der 16 mennesker ble drept. Før angrepet i Barcelona gikk en bombe av ved en feiltagelse i en bygning som ble disponert av den samme IS-inspirerte terrorgruppen. 8 terrorister ble drept av politiet eller som følge av eksplosjonen.

Madrid var åsted for terrorangrepene mot en rekke tog den 11. mars 2004, der i alt 191 mennesker ble drept.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.