Tre menn (fra venstre: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabit og Said Ben Iazza) er tiltalt for innblanding i terrorangrepene mot Barcelona og den nærliggende kystbyen Cambrils i august 2017. Til sammen 16 personer mistet livet. Foto: Fernando Villar / Pool via AP / NTB

Tre tiltalte møtte i retten tirsdag, siktet for å være innblandet i de islamistiske angrepene i Barcelona og Cambrils i 2017, der 16 mennesker mistet livet.

Personene som fysisk utførte angrepene, som IS hevdet å stå bak, ble alle drept av politiet i skuddvekslinger.

Hovedtiltalte Mohamed Houli Chemlal nektet å svare på spørsmål om saken i retten, og viste til uttalelser han hadde gitt politiet i dagene etter angrepene. Påtalemyndigheten ber om 41 år i fengsel for Chemlal og 36 år fog åtte år for de to andre.

Det var 22 år gamle Younes Abouyaaqoun som 17. august i 2017 kjørte en varebil ned den travle gågata La Rambla i Barcelona. 14 mennesker døde og minst 118 andre ble skadd. Han stakk så av fra åstedet, knivdrepte nok et offer, før han ble skutt og drept av politiet 21. august.

Rundt 24 timer etter angrepet mot La Rambla kjørte en annen gruppe av fem gjerningsmenn en bil inn i en gruppe mennesker i landsbyen Cambrils, som ligger om lag ti mil sørøst for Barcelona.

En kvinne mistet livet og sju andre ble skadd, før gjerningsmennene ble skutt og drept av politiet.

Påtalemyndigheten tror terroristcellen hadde planlagt enda større angrep, muligens med eksplosiver mot den ikoniske katedralen La Sagrada Família i Barcelona. Gruppens lager gikk imidlertid i luften 16. august, dagen før angrepet mot La Rambla.

Godt over 200 personer skal vitne i retten i San Fernando de Henares, som ligger i nærheten av Madrid. Rettssaken varer til 16. desember.

 

Kjøp Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.