Frankrike arresterte flere muslimer for planlegning av terror enn noe annet europeisk land i 2021.

Flere terrorangrep – fullførte eller avvergede – og flere arrestasjoner i forbindelse med jihad, fant sted i Frankrike enn i et hvilket som helst annet EU-land ifjor, ifølge Europol. 

Terrorism Situation and Trend Report ble publisert i uken som er gått. Den forteller at muslimer gjorde elleve forsøk på å gjennomføre terror på europeisk jord i 2021. Åtte av dem ble avverget og tre gjennomført. 

I 2020 planla muslimer 14 terrorangrep. Bare fire av dem ble avverget. Hele ti ble gjennomført.

Av de elleve angrepene som ble planlagt ifjor var fem rettet mot Frankrike; to mot Tyskland. Danmark, Ungarn, Spania og Sverige hadde ett tilfelle hver.

I Ungarn ble én person arrestert. Han hadde erklært troskap til IS og hadde «til hensikt å utføre angrep med eksplosiver og kjøretøy mot arenaer under fotball-EM». Han hadde anskaffet materiale for å produsere rørbomber.

I Danmark ble det i februar foretatt 13 arrestasjoner for planlegning av terrorangrep med skytevåpen. Fem av de 13 ble siktet. I tillegg ble to menn siktet i Frankrike for å ha planlagt et knivangrep i juleferien.

Frankrike forblir på toppen i Europa med flest arrestasjoner for jihadistisk terror. Av de totalt 260 arrestasjonene ble 96 gjort i Frankrike. Spania og Tyskland fulgte etter med henholdsvis 39 og 24.

Det totale antall arrestasjoner er på linje med 2020 da det ble foretatt  254 arrestasjoner, men er betydelig lavere enn 2019 da 436 personer ble tatt.

– Det store flertallet var statsborgere i land utenfor EU eller EU-borgere født utenfor EU, heter det i rapporten. Marokko, Algerie og Pakistan var de hyppigst forekommende nasjonalitetene.

De mest sannsynlige angrepene kommer fra enkeltpersoner. Det er større sannsynlighet for å oppdage og avsløre komplekse angrep og grupper av terrorister, grunnet mere omfattende organisering. 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.