Kirken Saint-Denys-du-Saint-Sacrement i Paris er pyntet med en julekrybbe den 17. desember 2016. I pakt med tradisjonen er krybben uten Jesusbarnet før julaften. Foto: Guilhem Vellut / Wikimedia Commons.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har i et brev til politisjefene i landet gitt ordre til å styrke vaktholdet av franske kirker på grunn av faren for terror i julehøytiden.

Statsråden presiserer at terrorfaren må møtes med størst mulig årvåkenhet og et «systematisk nærvær» av sikkerhetskrefter foran kirkene til julen, skriver Le Point.

Innenriksministeren krever at symbolske steder som samler mange mennesker i denne tiden, gir særskilt oppmerksomhet, og da spesielt arrangementer, julemarkeder, butikkstrøk og fremfor alt julegudstjenester i kirkene.

Darmanin instruerer også til å vurdere risikoen fra radikaliserte grupper og individer, samt til å ta kontakt med menigheter for å koordinere sikkerhetsarbeidet, der det synlige nærværet av politi og soldater står sentralt.

Innenriksministerens beredskap er ikke uten grunn.

I begynnelsen av desember kunne Le Parisien melde at den franske innenlandske sikkerhetstjenesten Direction Générale de la Sécurité Intérieure (DGSI) den 29. november hadde arrestert to 23 år gamle menn, mistenkt for å ha planlagt å drepe tilfeldige personer med kniv i løpet av julen. Senere ble de to, den ene kjent for å være radikalisert, siktet av franske antiterrormyndigheter. Hjemme hos dem fant politiet jihadistisk litteratur or propaganda fra IS.

Den 8. desember ble en katolsk prosesjon i Nanterre til ære for Marias unnfangelse avbrutt av en gruppe muslimer som truet deltagerne i prosesjonen på livet.

Den 29. oktober 2020 ble tre mennesker knivdrept i Notre Dame-basilikaen i Nice av en tunisisk terrorist.

Den 11. desember 2018 ble fem mennesker drept og elleve skadet da en islamistisk terrorist angrep julemarkedet i Strasbourg med pistol og kniv.

Den 26. juli 2016 ble presten Jacques Hamel drept av to islamistiske terrorister mens han holdt messe i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie.

 

Frankrike: Katolikker i prosesjon truet på livet av muslimer

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.